hamburger-icon

Kliker.info

Direktor CIA-e Mike Pompeo : WikiLeaks je neprijateljska obavještajna služba

Direktor CIA-e Mike Pompeo : WikiLeaks je neprijateljska obavještajna služba

14 Aprila
07:14 2017

Direktor CIA-e Mike Pompeo nazvao je u četvrtak WikiLeaks “neprijateljskom obavještajnom službom”, koristeći svoj prvi javni govor na poziciji šefa špijunske službe za prozivanje te organizacije zbog napada na američku obavještajnu službu.

U govoru održanom u Centru za strateške i međunarodne studije, Pompeo je nazvao osnivača Wikileaksa Juliana Assangea “prevarantom” i “kukavicom“.

“Vrijeme je da se WikiLeaks nazove pravim imenom, to je neprijateljska obavještajna služba  koju su često podržavali državni akteri u Rusiji”, rekao je Pompeo.

Ustvrdio je da je ruska vojna obavještajna služba tokom izbora u SAD-u (GRU) koristila Wikileaks  za distribuciju hakiranog materijala iz kompjutera  Demokratskog nacionalnog odbora.

Američke obavještajne agencije zaključile su da je Rusija ukrala elektronsku poštu i učinila druge radnje u korist republikanskog kandidata Trumpa, a na štetu demokratske kandidatkinje Hillary Clinton.

Pompeo i Trump, koji ga je postavio na čelo CIA-e  nisu uvijek bili tako kritični prema WikiLeaksu, primjećuje Reuters, podsjećajući da je Trump tokom  izbornog skupa, lani u oktobru hvalio tu skupinu, govorećivolim WikiLeaks“.

WikiLeaks je objavio tajne dokumente SAD-a i drugih zemalja, tvrdeći da je njihova zadaća boriti se protiv tajnosti i promicati transparentnost.

Assange se od 2012. nalazi u ekvadorskoj ambasadi  u Londonu, koje mu je pružilo utočište kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje je optužen zbog silovanja, što on negira.

Pompeo je “oštrim” riječima govorio i o Edwardu Snowdenu, bivšem djelatniku američke tajne službe za nacionalnu sigurnost koji je preuzeo hiljade  dokumenata, razotkrivši neke od najosjetljivijih programa elektroničkog prisluškivanja.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku