hamburger-icon

Kliker.info

Direktor Apple-a Tim Cook : Ponosan sam što sam gay

Direktor Apple-a Tim Cook : Ponosan sam što sam gay

30 Oktobra
16:12 2014

Cook11Nakon mnogo godina ćutanja, direktor Apple-a Tim Cook je u članku za Bloomberg Businessweek saopštio da je “ponosan” što je gay.Cook je u jednom eseju objavljenom u četvrtak napisao da njegova seksualna orijentacija nije bila tajna za mnoge koji rade  u Apple-u (te da je često bila predmet komentara izvan firme ), on nikada o ovome nije govorio javno.”Iako nikada nisam osporavao moju seksualnu orijentaciju, nisam to ni javno obznanio, sve do sada,” napisao je Cook za Bloomberg Businessweek. “Stoga, da budem jasan: Ponosan sam što sam gay i to što sam gay smatram jednim od najvećih božjih darova.”

Cook je preuzeo kormilo jedne od najvećih firmi na svijetu 2011. nakon smrti osnivača Apple-a, Stevea Jobsa.Cook se nikada eksplicitno nije izjašnjavao o svojoj seksualnoj orijentaciji, usprkos promjeni zakona o istospolnim brakovima u Americi. Oni su sada legalizovani u 32 države i u Distriktu Columbia.Ove je sedmice Cook apelirao na rodnu Alabamu da učini više na zaštiti gay prava. U eseju je rekao da su na njegovu odluku uticale ove nedavne seizmičke promjene, usprkos zabrinutosti za vlastitu privatnost.

Svijet se uveliko promijenio i Amerika ide u smjeru bračne jednskosti a javne ličnosti koje su se izjasnile kao gay pomogle su da se o ovome promijeni percepcija te su našu kulturu učinile tolerantnijom. Ipak, tu su zakoni koji u većini država na osnovu kojih ljudi mogu dobiti otkaz samo  zbog njihove seksualne orijentacije,” rekao je Cook.
Dodao je da sebe ne smatra gay aktivistom jer ipak razumije koliko je sam imao koristi od tuđih žrtava. No ako nekome u borbi za vlastito priznavanje može pomoći činjenica da je direktor Apple-a gay ili da se osjeća manje usamljenim, onda ovo zaista vrijedi, rekao je Cook. (Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku