hamburger-icon

Kliker.info

Dijaspora dočekala: Ambasada BiH u Kanadi ponovo će biti kuća našim ljudima

Dijaspora dočekala: Ambasada BiH u Kanadi ponovo će biti kuća našim ljudima

23 Oktobra
06:21 2023

Prošlo je deset godina otkako su predstavnici bosanskohercegovačke dijaspore u Kanadi dobili poziv na razgovor od strane Ambasade Bosne i Hercegovine u Ottawi, ističu iz Intituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).

Dugogodišnji “trend” prekinula je Daniela Čolić, savjetnica u Ambasadi, dodali su.

VRATA ŠIROM OTVORENA

Naime, direktor IGK Emir Ramić je ovom prilikom upoznao savjetnicu Čolić sa aktivnostima bh. dijaspore u ovoj državi, do sada izvršenim zadacima i najbitnijim planovima za budućnost.

Ramić je posebno istakao značajne bileteralne sporazume između BiH i Kanade, razvoj ekonomske, kulturne i akademske diplomatije, aktivnosti za ponovno otvaranje Ambasade Kanade u Sarajevu, otvaranje institucije Počasnog konzula BiH u Torontu, kao i bratimljenje Sarajeva sa gradovima Calgary i Hamilton.

Savjetnica Daniela Čolić je poslala jasnu poruku da Ambasada BiH u Ottawi ponovo širom otvara vrata za svoje građane koji trebaju da osjete da je to njihova bosanskohercegovačka kuća i da su uvijek dobrodošli.

Dodaju i to da je naglašen jedan od ključnih interesa BiH, a to je da se ponovo aktivira rad Kluba za BiH u kanadskom parlamentu, “s ciljem jačanja i unapređenja odnosa između BiH i Kanade, kao istinskog prijatelja BiH”.

– Zahvaljujući angažiranoj i obrazovanoj savjetnici Danieli Čolić, Ambasada će ponovo postati mjesto prezentacije najboljih i naznačajnijih bh. vrijednosti i interesa. U Ambasadi će se promovisati knjige bh. autora, kulturna, sportska i akademska postignuća bh. građana i organizacija. Ambasada će organizovati dane otvorenih vrata gdje će Kanađani moći upoznati i naučiti bh. tradiciju, historiju i kulturu. Ambasada će konačno postati mjesto bh. okupljanja u Kanadi, poručio je Ramić.

Posebno je istaknut značaj jačanje strateških odnosa i mostova između Kanade i BiH.

– Nadamo se, da ćemo dočekati da bh. Ambasada u Ottawi počne uživati ugled kakav zaslužuje. Prvi korak bi bio uspostavljanje B/H/S rotacije ambasadora. U bh. diplomatiji etnička rotacija ambasadora je predviđena za najvažnije zemlje, Kanada nije na toj listi, i to je za nas neki čudan način, čudan odnos. To je čudno i bh. dijaspori i kanadskim zvaničnicima. Kanada je država sa snažnom, odlučnom i sposobnom bh. dijasporom, prva je na listi poželjnih zemalja za život, pluralna i dinamična, utočište prognanim i obespravljenim, ekonomski super-jaka, najvećči susjed i saveznik je SAD-a, šampion u demokratiji i ljudskim pravima. Ali, u Ottawi se bh. ambasadori postavljaju na neki čudan način.

TEŽAK ZADATAK

Podsjetimo, dijaspora BiH u Kanadi godinama muku muči sa ambasadorom Markom Milisavom, zbog čega su se sa peticijama za smjenu istog obraćali institucijama BiH.

(Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku