hamburger-icon

Kliker.info

Die Welt : Može li se BiH riješiti mudžahedina?

Die Welt : Može li se BiH riješiti mudžahedina?

17 Februara
06:17 2009

BiH se pokušava osloboditi svojih mudžahedina, ali oni se sada pozivaju na svoja ljudska prava, piše jučeršnji “Die Welt” u opširnom tekstu o mudžahedinima u BiH. Samo zato što neko ima bradu i prakticira islam, on na Zapadu važi za potencijalnog teroristu – kaže  Sirijac Aiman Avad koji trenutno živi u Zenici za njemački list “Die Welt”. On 26 godina živi na prostorima bivše Jugoslavije, a u BiH  16 godina. Ovaj 44-godišnji ratni veteran kaže kako se nikada nije ogriješio o zakon.

Lažni humanitarci                         Zbog navodno pogrešnih podataka prilikom dobivanja bosanskohercegovačkog državljanstva 1995. godine, sada mi prijeti progon – kaže za njemački list ovaj otac četvero djece.  – Već godinama, ne samo SAD, već i Srbija i Hrvatska vrše pritisak na BiH da protjera bivše mudžahedine. Bivši predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović  na početku rata u BiH zamolio je arapske države za pomoć. Trupama bosanskih muslimana tada je nedostajalo oružja i novca – piše “Die Welt”.    – Boraca je  bilo dovoljno – kaže za ovaj list novinar Esad Hećimović i dodaje da se Izetbegović nije interesirao za dolazak boraca, ali da on  taj poklon nije mogao odbiti. – Često snabdjeveni lažnim papirima, u BiH su dolazili ne samo dobrovoljci, već i misonari i agenti koji su bili navodni radnici u humanitarnim organizacijama – navodi “Die Welt”.  List piše da je Avad bio student medicine u Rijeci kada je izbio rat u Bosni. On je pružao pomoć  izbjeglicama iz BiH, ali se uskoro i sam uključio u rat. – Nisam otišao u rat da bih dobio novac ili pasoš. Jedan musliman mora pomoći drugom kada je u nevolji – kaže Avad i ističe da nikada nije učestvovao  u borbama nego je radio kao prevodilac u komandi mudžahedinske jedinice.   

Vode svoj rat                                          Stotine muslimana iz cijelog svijeta pohitali su u BiH da pomognu svojoj braći po vjeri. Stranci su činili trećinu jedinice Al Mudžahid koja je brojala 1.800 ljudi i bila regularna jedinica Armije RBiH – konstatira njemački list. “Die Welt” citira i sarajevskog univerzitetskog profesora Gaju Sekućlića  koji kaže da je dolazak stranih boraca u BiH bio ogromna glupost jer, ne samo da je imao fatalne posljedice po zajednički život u jednoj multietničkoj državi, već je imao posljedice i po same Bošnjake pošto su mudžahedini radili na islamizaciji.  Hećimović ističe da se priča o Allahovim ratnicima ne može gledati kroz crno-bijelu prizmu: – Većina ovih boraca  nakon rata pokušala je izgraditi svoj novi civilni život. Jedna mala grupa  nastavila je da izvodi napade. Oni se nisu mogli zadovoljiti mirom i nastavili su voditi svoj vlastiti rat.   (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku