hamburger-icon

Kliker.info

Detalji slučaja uhapšenog Selmira Mašetovića: Porodica sama traži advokata koji će ga zastupati

Detalji slučaja uhapšenog Selmira Mašetovića: Porodica sama traži advokata koji će ga zastupati

04 Juna
17:37 2018

Generalni konzulat u Istanbulu dao je pojašnjenje o poduzetim aktivnostima u vezi hapšenje bh. državljanina u Turskoj Selmira Mašetovića. Mešetović je rođen 1994. godine u Gradačcu, a posljednjih nekoliko godina studira u Turskoj.

– Od Republičkog Tužilaštva grada Ušaka, Odjeljenja za terorizam i organizirani kriminal, Generalni konzulat BiH u Istanbulu 25. 5. 2018. godine obaviješten da je protiv državljanina BiH Mašetović Selmira, rođenog 19. 9. 1994. godine, izdat nalog za hapšenje od Odjela krivičnog pravosuđa grada Ušaka i da je nalogom broj 2018/136 priveden i lišen slobode zbog sumnje za članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji te da se od tužilaštva Republike Turske pod br. 2018/6368 vodi istražni postupak.

Mašetović se trenutno nalazi u kaznenoj ustanovi tipa E u Ušaku. Prema informacijama Konzulata, otežavajuća okolnost je što se Mašetović nije izjasnio da se obavijesti niko pa ni GKBiH u Turskoj o njegovom hapšenju.

– Generalni konzul BiH u Turskoj Began Muhić lično je preuzeo da vodi i koordinira ovaj konzularni predmet. Ostvarena je lična komunikacija s roditeljima i isti su upoznati sa novonastalom situacijom i obavijesti nadležnog turskog tužilaštva. Generalni konzulat BiH u Istanbulu je dana 30. 5. 2018. godine uputio dopis Tužilaštvu grada Ušaka za konzularnu posjetu, nakon toga smo dobili obavijest da je neophodno da se obratimo Ministarstvu pravde Republike Turske, što je putem Ambasade BiH u Ankari diplomatskom notom i urađenom. Također je dostavljen zahtjev i kontakt-broj oca osumjičenog da se pritvoreniku omogući neposredni telefonski razgovor – navode iz Generalnog konzulata u Istanbulu.

Dalje navode da još čekaju saglasnost za konzularnu posjetu, koju do danas nisu dobili.

– U usmenom razgovoru, od advokata prema službenoj dužnosti pod imenom Gamze Keskin, dobili smo uvjeravanja da se imenovani osjeća dobro i da nema zdravstvenih teškoća i da nije imao nikakvih primjedbi u smislu kršenja njegovih osnovnih ljudskih prava. Od advokata, prema službenoj dužnosti, dobili smo informaciju da je upućena žalba na tužbu i zahtjev da se osumnjičenom omogući odbrana sa slobode – navode iz Generalnog konzulata.

U kontaktu s porodicom Mašetović dostavljena je lista advokata u Turskoj koji govore i bosanski jezik da razmotre mogućnost o angažiranju ličnog advokata koji će voditi odbranu tokom sudskog procesa. Otac osumnjičenog bh. studenta je ostvario kontakte s nekoliko advokata i prema informacijama koje je prenio generalnom konzulu u Istanbulu, u toku su dogovori i usaglašavanja o njihovim angažmanima.

– Ambasada BiH u Ankari i GKBiH u Istanbulu su od trenutka hapšenja Selmira Mašetovića u stalnom kontaktu s nadležnim institucijama i rade sve što mogu iz svojih nadležnosti i ovlaštenja kako bi naš državljanin dobio potpunu pravnu i konzularnu zaštitu. Do sada smo imali nekoliko sličnih situacija koje su uspješno okončane, što će, nadamo se, biti i u ovom slučaju. Niti GKBiH u Istanbulu niti Ambasada BiH u Ankari još ne raspolažu potpunim informacijama iz tužbenog spisa osumnjičenog, s kojim materijalnim dokazima nadležno tužilaštvo raspolaže, a što ćemo, nadamo se, uskoro dobiti preko opunomoćenih pravnih zastupnika – navodi se u saopćenju.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku