hamburger-icon

Kliker.info

Desetine hiljada dolara iz pomoći USAID-a otišle za pokrivanje neplaćenih kazni bh. diplomata

Desetine hiljada dolara iz pomoći USAID-a otišle za pokrivanje neplaćenih kazni bh. diplomata

01 Oktobra
05:07 2006

Prema američkim zakonima o finansijskoj pomoći koju ta zemlja pruža drugim zemljama, neplaćene kazne pokrivaju se tako što se od ukupne pomoći za tu zemlju odbija vrijednost kazne uvećana za 10 posto. Kako je našem listu potvrđeno u Uredu Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Sarajevu, ovo pravilo se godinama primjenjuje za BiH.
Samo za prvi dio ove godine izračunato je da će od pomoći odbiti više od 1.500 dolara zbog nepropisnog parkiranja vozila diplomatskih predstavnika BiH u SAD.
– To nije konačan iznos za ovu godinu. Radi se o pravilu koje se primjenjuje za sve zemlje kojima SAD pruža finansijsku pomoć, ali se ne radi o nekakvoj obaveznoj taksi. Kada bh. predstavnici ne bi kršili saobraćajne propise i nedozvoljeno parkirali, ništa se od pomoći ne bi odbijalo – kazali su nam u USAID-u.
 Američke vlasti taj zakon su donijele kako bi pokrile velike troškove i sudskih postupaka i kazni zbog neplaćenih obaveza stranih diplomatskih misija.  Prema nezvaničnim informacijama iz izvora u bh. vlasti, iznosi za koje se umanjivala pomoć ranijih godina bili su mnogo viši, te su godišnje dostizali deset hiljada dolara.


(Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku