hamburger-icon

Kliker.info

Demokratska fronta : Istina o smrti Dženana Memića se mora saznati!

Demokratska fronta : Istina o smrti Dženana Memića se mora saznati!

21 Jula
14:13 2018

Povodom najnovijih dešavanja u vezi sa cjelokupnim slučajem vezanim za tragičnu smrt Dženana Memića, te oslobađajuću presudu za Ljubu i Bekriju Berberovića , Demokratska fronta, kako je navedeno u saopćenju, ima potrebu da ukaže na nekoliko činjenica.

– Unatoč navedenoj oslobađajućoj presudi i velikoj zainteresiranosti javnosti za navedeni slučaj u Sarajevu, a i šire, smatramo nedopustivim da do danas, sem šture informacije da će na presudu Tužilaštvo KS uložiti žalbu, nema nikakve reakcije kako iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, iz MUP-a Kantona Sarajevo ni iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Unatoč maratonskom procesu, u kojem je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu događaj od 8. februara 2016. godine tri puta prekvalificiralo, i to prvo kao saobraćajnu nesreću, zatim kao ubistvo, i ponovo kao saobraćajnu nesreću, ni porodica, ni građani Sarajeva i Bosne i Hercegovine i dalje nemaju odgovore na pitanja kako je Dženan Memić nastradao. Također, unatoč nizu činjenica, potencijalnih dokaza i okolnosti o navedenom tragičnom događaju koje je u javnost iznio otac Dženana Memića, niko iz Tužilaštva KS, iz MUP-a KS, ni iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, i pored oslobađajuće presude za Ljubu i Bekriju Seferovića nije se očitovao.

Demokratska fronta smatra da, unatoč činjenici da je pravosuđe poseban i nezavisan stub vlasti, da je ipak slučaj Dženan Memić više nego dobar i važan razlog da se javno, nakon svih kontraverzi, i nakon oslobađajuće presude osobama koje je Tužilaštvo Kantona Sarajevo teretilo više od dvije godine, pozovu nadležne institucije, a posebno Visoko sudsko i tužilačko vijeće, da u okviru svojih nadležnosti preispita rad Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Takođe pozivamo građane Sarajeva i drugih gradova Bosne i Hercegovine, da bez ikakvih političkih primjesa i politikanstva izađu na najavljene proteste danas u 18 sati ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu , i iskažu svoj stav o radu pravosudnih institucija u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Smatramo da Dženan Memić i njegova porodica zaslužuju istinu i pravdu, a da građani ovog grada i ove zemlje zaslužuju pravnu sigurnost i zaštitu države od strane njenih policijskih i pravosudnih organa, stoji u saopćenju DF-a.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku