hamburger-icon

Kliker.info

Demokratija na bosanski način : Ministar Dragan Lukač udario Draška Stanivukovića na sjednici NSRS-a (VIDEO)

Demokratija na bosanski način : Ministar Dragan Lukač udario Draška Stanivukovića na sjednici NSRS-a (VIDEO)

24 Decembra
02:09 2019

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač udario je Draška Stanivukovića, poslanika PDP-a, na posebnoj sjednici Narodne Skupštine RS-a o Programu reformi BiH, nakon čega je prekinuto zasjedanje, a Stanivuković je najavio tužbu. 

Nakon što mu je Stanivuković prišao za govornicu, Lukač je bacio papire na Stanivukovića, a zatim ga i udario.

Jelena Trivić iz PDP-a stala je između Lukača i Stanivukovića, prenosi Anadolija.

“Prijaviću ga njegovoj policiji, tužilaštvu. Da krivično odgovara. Je li ovo normalna država? Da ministar policije tuče?”, poručio je Stanivuković nakon incidenta na konferenciji za novinare.

“Mora da vidi krv. To je njegovo prirodno stanište. Imamo monstrume ovdje. Jelena Trivić je prišla. Ja sam vidio da joj zavrće ruku. Pozivam sve ljude. Ovo je na sve ili ništa. Ja sam dokazao da ću ići još dalje. Meni je oduzeta riječ, a on i dalje sjedi u Skupštini”, poručio je poslanik PDP-a.

Šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS-a Miladin Stanić izjavio je da ovaj poslanički klub više neće prisustvovati posebnoj skupštinskoj sjednici, zbog, kako kaže, samovolje srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača.

Napad ministra Lukača na poslanika Stanivukovića poslanici SDS-a su shvatili kao kap koja je prelila čašu, prenio je portal Klix.ba.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ranije je na sjednici rekao da je spreman podnijeti ostavku ako Narodna skupština Republike Srpske ocijeni da Program reformi Bosne i Hercegovine ugrožava interese RS-a.

Korištenjem pištaljki, galamom i glasnim govorom opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske ometala je uvodno obraćanje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o Informaciji o dokumentu Program reformi Bosne i Hercegovine, usvojenom na 45. vanrednoj sjednici državnog Predsjedništva, održanoj 19. novembra, a koji je poslan u sjedište NATO-a.

Opozicija u RS-u smatra da je Program reformi korak zemlje ka NATO-u, dok u SNSD-u tvrde da to nije tačno i da se tim dokumentom ne prejudicira članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u.

Ključne riječi Programa reformi Bosne i Hercegovine jesu “ne prejudicira se članstvo”, rekao je Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u obraćanju na posebnoj sjednici NSRS-a.

Istakao je da je u tom dokumentu ključna “vojna neutralnost”, a tokom cijelog njegovog obraćanja u Narodnoj skupštini zastupnici opozicije uzvikivali su “Podvala” i “Izdaja”, “Nećemo u NATO”, te lupali o klupe. Draško Stanivuković, zastupnik PDP-a, tokom obraćanja Dodika nosio je po skupštinskoj sali zastavice sa simbolom NATO-a, koje je pokupilo osiguranje Narodne skupštine RS-a.

‘Zanimljivo iskustvo’

“Ovo mi je baš zanimljivo iskustvo, ovo nisam imao do sada”, reagirao je Dodik, koji se više puta nasmijao ponašanju zastupnika opozicije.

“Dokument koji imate je vjerni odraz dokumenta koji će biti poslan u NATO i već se nalazi na stranici Predsjedništva BiH”, rekao je Dodik i dodao da tu nema nikakvih tajni.

Prema njegovim riječima, zastupnicima je dostavljen dokument koji je prijevod s engleskog, a oni koji u to sumnjaju mogu  uporediti tekstove i vidjeti da je riječ o ozbiljnom dokumentu, a ne o nekakvoj podvali i izjavi.

Na početku sjednice zastupnik u Klubu SDS-a Nebojša Vukanović osporavao je dokument koji je dostavljen zastupnicima kao lažni jer, kako je tvrdio, takav akt nije dostavljen u NATO.

“Hoćemo originalni dokument”, burno je reagirao Vukanović, ali je njegovo izlaganje prekinuto, nakon čega su uslijedile burne reakcije opozicije.

Miladin Stanić iz SDS-a također je rekao da nisu dobili dokument koji je potpisalo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

“Nema odluke o ulasku u NATO, to je laž, to je neistina”, rekao je Dodik.

Daljnje kretanje

Naglasio je da će se o daljnjem kretanju Bosne i Hercegovine ka NATO-u morati izjasniti državno Predsjedništvo i Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da nijedna odluka koja nije u interesu RS-a ne može proći u tim institucijama, da odbija bilo kakvo tumačenje da je Program reformi Akcijski plan i da on ne može služiti kao osnov za bilo kakvo pokretanje integracijskih procesa, osim procesa saradnje. Naglasio je da Program reformi ne sadrži u sebi pitanje vezano za reformu policije, kao što je to bio slučaj s ANP-om, kao i da ne prelazi okvire onoga što je napravila Srbija u odnosu s NATO-om.

Dodik smatra da Narodna skupština RS-a treba  usvojiti zaključak da se na nivou države inicira da se sličan dokument napravi s drugim vojnim savezima u svijetu.

“Ovo je dokument koji je potpuno sličan okvirima onoga što je napravila Srbija. S ovim dokumentom smo uspjeli da prekinemo kontinutet opredjeljenja BiH ka NATO integracijama, vratili smo RS kao faktor odlučivanja”, kazao je Dodik.

Također je rekao da nema ni namjeru ni želju polemizirati s bilo kim iz PDP-a i SDS-a jer su “imali priliku i ništa nisu uradili”, navodeći da su Akcijski plan skidali s dnevnog reda, a nisu ga odbacili. Naglasio je da u Programu reformi nema ništa suprotno interesima Rusije, Srbije i RS-a.

Nacionalni interesi

“Nema načina da se kaže kako u ovom dokumentu nema Republike Srpske. U ovom dokumentu itekako ima Republike Srpske. RS ima legitimne predstavnike u Predsjedništvu i Parlamentarnoj skupštini BiH”, kazao je Dodik i istakao da niko ne treba sumnjati da će potegnuti pitanje nacionalnog interesa i za manje stvari, a ne integracije u NATO.

Dodao je i da ne želi uvjeriti nikog iz SDS-a i PDP-a, a da nije spreman izdati političku podršku koju je dobio.

“Milorad Dodik nije napravio ništa u ovom planu što je na štetu Republike Srpske”, kazao je Dodik.

Rekao je da je spreman prihvatiti svaku odluku tog parlamenta, ali i podnijeti ostavku ako parlament ocijeni da taj dokument ugrožava interese RS-a.

“Da sam pisao dokument o reformi BiH, ja bih napisao samo jednu rečenicu: ‘Republika Srpska je nezavisna zemlja'”, rekao je i dodao da nastavlja borbu za povećanu autonomiju RS-a.

(Kliker.info-AJB)

 

Podijeli

Jedan komentar

  1. FAJTER
    FAJTER 24 Decembra, 10:40

    NIJE ON NJEGA UDARIO,JER JE OSTAO NA NOGAMA.JA DA SAM BIO U PRILICI KAO LUKAČ JA BI GA ZGAZIO. DOSTA JE VIŠE TE BITANGE STANIVUKOVIĆA I OSTALIH.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku