hamburger-icon

Kliker.info

Dayton: Od spasilačkog pojasa do luđačke košulje

Dayton: Od spasilačkog pojasa do luđačke košulje

14 Decembra
14:37 2010

Njemačka štampa bavi se 15-godišnjicom Daytonskog sporazuma. "Dayton je spasilački pojas koji se pretvorio u luđačku košulju", prenosi FAZ koji donosi i intervju sa Inzkom u kome on traži od BiH da odbaci  štake.

– OHR je poput mrtvog konja, našalio se svojevremeno bivši visoki predstavnik Miroslav Lajčak. Kako je jahati na mrtvom konju, bilo je pitanje, koje je novinar lista FAZ postavio aktuelnom visokom predstavniku Valentinu Inzku.

Nisam jahač, ali mogu da kažem da je konj jako živahan. U posljednje vrijeme sam dobio podršku važnih ministara. Kada je Hillary Clinton bila u Sarajevu, kako bi otvorila osmu po veličini američku ambasadu u svijetu, pola sata smo pričali o OHR-a i o tome koliko je važno da ovaj ured još postoji. Nije tačno da mi želimo po svaku cijenu zadržati OHR. Odavno, teku pripreme za njegovu tranziciju u EUSR, ali prvo  zemlja mora funkcionirati, a od pet uslova, dva još nisu ispunjena a to su raspodjela državne i vojne imovine. BiH je od bivše Jugoslavije naslijedila imovinu i trebala je napraviti njen inventar ali nije. To je uradio OHR. Postoji 1.000 stavki i objekata koje se moraju podijeliti između države i entiteta i lokalni političari se ne mogu nagoditi. Kada je u pitanju vojna imovina, radi se o 69 kasarni sa okolnim zemljištem. Neke su još iz vremena Austro-ugarske monarhije. Jednoj pripada 83 kvadratna kilometra zemlje. Tako da nije svejedno hoće li to dobiti RS ili Ministarstvo odbrane RS. U vlasništvu države BiH za sada je samo sedam jedinica, prije svega zgrada Vlade u Sarajevu. Bez dogovora po ovim pitanjima nema napretka ni na putu ka NATO-u.

– Ali čini se da sadašnji vođa bosanskih Srba Milorad Dodik, koji najglasnije agituje protiv OHR-a, zapravo najviše doprinosi ostanku ove institucije. On poduzima sve da se uslovi iz paketa 5 plus 2 ne ispune?

Tačno je da on svojom politikom produžava život OHR-u. Tu posebno izdvajam njegovu izjavu da u Srebrenici nije bilo genocida, ali i njegovu secesionu retoriku, u kojoj prijeti otcjepljenjem RS od BiH. Ali i retorika nekih hrvatskih političara koji teže stvaranju trećeg entiteta produžava život OHR-u.

– Ko koga goni na ispunjavanje uslova 5 plus 2. Međunarodna zajednica lokalne političare ili lokalni političari međunarodnu zajednicu?

Ponavljam, mi želimo zatvoriti OHR. Stoga smo uz pomoć 20 eksperata napravili popis imovine. Bilo smo u Banjaluci i molili ih da konačno ispune posljednje preduslove.

– Već godinama se navode sve sitniji i sve više tehnički razlozi zatvaranja OHR-a. O mikromenadžmentu jako dobro plaćenih činovnika na račun evropskih poreskih platiša, nije međutim bilo govora kada se stvarao OHR nakon rata u BiH?

Svakako da OHR više ne donosi odluke kakve je donosio kada zemlja nije imala ni zajedničku valutu, ni zajedničku zastavu. Ali u Mostaru 14 mjeseci nije bilo gradonačelnika. To se promijenilo nakon što sam dekretom promijenio statut grada i omogućio izglasavanje prostom većinom. Osim toga OHR je još uvijek zadužen za nadgledanje provedbe Daytonskog sporazuma.

– Ako OHR uvijek bude tražio razloge da ostane, kako će političari u BiH naučiti da iznalaze rješenja?

Još jedanput. Radimo na tranziciji OHR-a ali u posljednje vrijeme postoji razvoj situacije koji zabrinjava. Dodik priča o secesiji i nemogućnosti opstanka države BiH, navodeći da bi moralo biti moguće mirno odvajanje. Hrvati traže treći entitet? Da li bi dopustili da se tako nešto desi u našim zapadnim zemljama?

– Ali to su samo floskule. Dodik zna da u Beogradu nema partnera za takvo što?

Ali i riječi mogu izazvati konflikte. Mi smanjujemo prezentnost OHR-a. Konačnu odluku donosi PIC. U posljednje vrijeme ima i poteza koji ulijavaju nadu. Bakir Izetbegović otputovao je u Banjaluku, njegov prethodnik Silajdžić nije. Izetbegović se izvinio za zločine počinjene nad Srbima. To je novi duh. Nadamo se da će se proširiti i na drugim nivoima.

Povodom 15 godina Daytona "FAZ" pominje i knjigu "Bosna u fokusu: Drugi politički izazov Christiana Schwarz Schillinga", koju je zajedno sa istoričarem Carlom Bethkeom objavio Erich Ratfelder.

"Knjiga se sastoji od ocjena stanja u BiH koje su dali političari, bivši visoki predstavnici i zapadne diplomate. ‘Ako je Dayton na početku bio pojas za spasavanje, kasnije se pretvorio u luđačku košulju’, piše u ovoj knjizi austrijski diplomata Wolfgang Petritsch. Poslanik Bundestaga Michael Brandt u prilogu ‘Napolje iz Dejtonistana’, kritikuje: ‘Da u Evropi postoji zemlja sa Ustavom, koji Jevrejima ne dopušta izbor na najviše funkcije, je više nego puka greška u Daytonskom tkanju". Brandt traži kritički odnos prema Daytonu sa ciljem da se "od strane Miloševića, Karadžića i Mladića vojno nametnuta etnička podjela ranije etnički nepodijeljene zemlje koriguje u korist uređenih evropskih standarda".

Sam Christian Schwarz Schilling u knjizi opisuje kako ga je, dok je bio visoki predstavnik. Njemačka kancelarka Angela Merkel ostavila na cjedilu i kako su saradnici tadašnjeg visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Haviera Solane radili protiv njega. ‘No, ko će konačnu preuzeti inicijativu i dovesti do preokreta u BiH’, pita se u knjizi Schwarz Schilling i dodaje "Uspjela klopka! Schwarz Schilling ne može da se pomiri sa pasivnošću EU i njihovog viđenja situacije u BiH. Diplomate EU kažu stanje nije tako loše, a u slučaju neuspjeha BiH će, eto, ostati izvan EU. ‘Ali’, konstatuje Schwarz Schilling , ‘ovakav stav je suprotnost od rješenja, jer će EU sa ovakvom greškom u konstrukciji zauvijek zadržati svoju "crnu rupu" u Evropi. (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku