hamburger-icon

Kliker.info

Davor Gjenero : Zapad predugo gleda infiltraciju Rusije kroz Dodikov režim

Davor Gjenero : Zapad predugo gleda infiltraciju Rusije kroz Dodikov režim

10 Augusta
01:12 2018
Analitičari časopisa Foreign Policy vjerojatno su u pravu kad tvrde da bi Zapad, nakon jesenskih izbora u BiH i eventualne avanture Milorada Dodika s zaoštravanjem secesionističke politike, mogao konstatirati da je prekasno za vojnu intervenciju.
Zapad je predugo gledao konsolidaciju institucija Dodikova režima, s jedne strane, i infiltraciju ruskog interesa na ovom prostoru, smatra poliitčki analitičar Davor Gjenero.

Podsjećamo ugledni Foreign Policy u tekstu koji su objavili pod naslovom “Putin gradi paravojne snage u BiH, tvrdi da se približavanjem oktobarskih izbora u BiH, Rusija pojačava podršku bosanskim srpskim separatistima

“Poruka ovog dobrog teksta trebala bi biti: vrijeme je za osmišljavanje ozbiljne politike Zapada koja će garantirati cjelovitost BIH. Ona bi se prije svega trebala odraziti na stabilizaciji institucija Federacije, suradnji Bošnjaka i Hrvata na projektu očuvanja BiH, ali i na europeizaciji BiH i njenom pristupanju euroatlantskim institucijama”, smatra Gjenero

Ipak dodaje da su analitičari Foreign Policy samo su djelomice u pravu kad tvrde da je Dodikova vlast u fokusu ruskog interesa više nego Srbija.

“Fokus ruske akcije na Balkanu pokušaj je stvaranja zone četiriju država koje bi bile u njihovoj interesnoj sferi, a formalno vojno neutralne: osim Srbije to su i Makedonija, Crna Gora i BiH. Otud pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, pritisak na novu proeuropsku administraciju u Skopju i fokusiranje na Dodika kao Putinova lokalnog miljenika. Odgovor je, dakle, relativno jednostavan. Valja ojačati euroatlantizam u Crnoj Gori, Makedoniji i BiH, pa onda nakon što Crna Gora već je unutar NATO, ubrzati pristupanje Makedonije, ali i BiH”, rekao je Gjenero.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku