hamburger-icon

Kliker.info

Daniel Serwer : Sada je vrijeme da se “aprilski paket” vrati u proceduru!

Daniel Serwer : Sada je vrijeme da se “aprilski paket” vrati u proceduru!

04 Juna
15:37 2014

serverdaniel12Bosna i Hercegovina mora vratiti aprilski paket ustavnih reformi u proceduru i riješiti pitanje funkcioniranja države, smatra Daniel Serwer, američki analitičar i profesor sa John Hopkins Univerziteta u Vašingtonu. Server je o BiH govorio na skupu u Austrijskom kulturnom centru u Njujorku kojemu je prisustvovao i bivši visoki predstavnik u BiH Wolgang Petrich.

– BiH je u problemima zbog Dejtonskog sporazuma i njenog ustava. Dejton je zaustavio rat, ali nije stvorio funkcionalan okvir za upravljanje državom i pristupanje EU i NATO – kaže Serwer.

On je podsjetio da je 2005. i 2006. godine SAD zajedno sa EU pokrenula velike pregovore o ustavnim promjenama, ali da je paket pao u Parlamentu BiH.

– Da je aprilski paket prošao otvorila bi se vrata za drugu vrstu politike, onu koja bi bila manje zasnovana na nacionalnom identitetu, a više na ekonomskim i socijalnim koristima za sve građane. Ali, paket je pao, a jedna stranka (Stranka za BiH op.a.) ga je žrtvovala zbog pobjede njenog kandidata na narednim izborima (Haris Silajdžić op.a.) – navodi Serwer.

Prema njegovom mišljenju, nema niti jednog razloga zbog čega se aprilski paket nije mogao ponovo razmotriri i, obzirom da je postojala saglasnost skoro svih u BiH, usvojiti u posljednjih osam godina.

– Šteta je tada učinjena. Došao je period raplamsavanja etničkih politika i separatizma. Nakon poraza aprilskog paketa zemlja je blokirana i ima male šanse da postane članica EU prije 2025. godine. Sada je vrijeme da se taj paket vrati u proceduru – smatra Serwer.On kaže da proces evropski integracija nije dovoljno snažan da natjera bh. političare da prihvate ustavne reforme i naprave funkcionalniju državu.  (Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku