hamburger-icon

Kliker.info

Daniel Serwer : Dodik se igra vatrom, bio bih iznenađen ako ne bude spaljen

Daniel Serwer : Dodik se igra vatrom, bio bih iznenađen ako ne bude spaljen

08 Septembra
14:22 2015

serverdaniel12Daniel Serwer, ugledni američki analitičar i profesor na Univerzitetu “John Hopkins” u Washingtonu, kazao je u razgovoru za “Avaz” da aktuelnu političku krizu u BiH, koja je najveći generator nestabilnosti naše države, ne vidi samo kao normalan problem koji se javlja u parlamentarnim sistemima gdje pregovori o formiranju parlamentarne većine traju i duže nego što je predviđeno.

Ovaj problem, posebno izražen u Federaciji, gdje ne postoji stabilna parlamentarna većina koja treba podržati rad Vlade, Serwer vidi kao “odraz nedostatka volje dijela bosanskih političara da rade ono što trebaju raditi da bi državi omogućili kvalifikaciju za ulazak u EU”.

– Amerikanci i Evropljani, čini se, to više žele nego bosanski političari, koji, istini za volju, imaju mnogo toga izgubiti kada evropski standardi o odgovornosti i transparentnosti počnu prevladavati u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru – kazao je Serwer.

Govoreći o najavljenom referendumu u RS-u te o sve žešćim istupima predsjednika tog entiteta Milorada Dodika, Serwer ističe da to jeste problem za cijelu državu.

– Jasno je, još od Badinterove komisije, da o pitanjima koja imaju posljedice na BiH odlučuju svi u BiH. Dodik se igra vatrom. Bio bih iznenađen ako u tome ne bude spaljen – kazao je za “Avaz” ovaj ugledni američki profesor.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku