hamburger-icon

Kliker.info

Danas sjednica Vijeća sigurnosti UN-a, zbog napada na dječiju bolnicu u Kijevu

Danas sjednica Vijeća sigurnosti UN-a, zbog napada na dječiju bolnicu u Kijevu

09 Jula
06:28 2024

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastat će se danas  zbog ruskog napada u Ukrajini, koji je pogodio glavnu dječju bolnicu u Kijevu, rekli su diplomate.

Rusija je u ponedjeljak usred bijela dana razrušila bolnicu projektilom i zasula raketama druge gradove širom Ukrajine, ubivši najmanje 36 civila u najsmrtonosnijem talasu zračnih napada mjesecima.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres oštro je osudio ruske udare, rekao je njegov portparol Stephane Dujarric. Guterres je napad na dječju bolnicu i drugu medicinsku ustanovu ocijenio “posebno šokantnim”, rekao je Dujarric.

Usmjeravanje napada na civile i civilne objekte zabranjeno je međunarodnim humanitarnim pravom, a svaki takav napad je neprihvatljiv i mora se odmah prekinuti“, rekao je.

Sastanak Vijeća sigurnosti zakazan za utorak ujutro zatražile su Velika Britanija, Francuska, Ekvador, Slovenija i Sjedinjene Države.

Prozvat ćemo kukavički i pokvareni napad Rusije na bolnicu“, rekla je britanska ambasadorica u UN-u Barbara Woodward u X postu.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su njegove snage napale ciljeve odbrambene industrije i baze avijacije.

Negirala je da je ciljala civile, iako su u napadima ubijene hiljade civila od invazije u februaru 2022.

(Kliker.info-Reuters)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku