hamburger-icon

Kliker.info

Danak rata, krize, neimaštine.. : Sve više mladih u BiH na teškim antidepresivima

Danak rata, krize, neimaštine.. : Sve više mladih u BiH na teškim antidepresivima

09 Marta
05:08 2009

Ako nam je teško raditi, družiti se, spavati, ako se ne veselimo životu, onda to više nije neraspoloženje, nije obična tuga, nego depresija. A nažalost, u BiH sve je više osoba koje se ne vesele životu. Ratno vrijeme, loša socijalna situacija i financijska kriza uzimaju sve više maha i “doprinose” činjenici da će depresija do 2020. postati drugi svjetski zdravstveni problem, a gledajući samo žensku populaciju, zdravstveni problem broj jedan.
Drastično povećanje
Prema podacima gradskih i privatnih ljekarni, kao i Agencije za lijekove BiH, potrošnja lijekova za smirenje i antidepresiva iz godine u godinu je sve veća, a nažalost, česti pacijenti su i mlade osobe. – Kupnja antidepresiva se u posljednjih godinu dana drastično povećala. Kupuju se apaurini, helexi, ali i novije generacije antidepresiva kao što su riset, seroxat…Veliki problem je što se neki lijekovi mogu kupiti bez liječničkog recepta, pa preporučujemo lijekove na biljnoj bazi koji ne stvaraju ovisnost, kazala je Blaženka Božić iz Gradske ljekarne iz Širokog Brijega. Slična situacija je i u Grudama, Posušju i Ljubuškom, dok u Gradskoj ljekarni u Mostaru nije zabilježen drastičan porast antidepresiva. – Nismo primijetili značajan porast prodaje antidepresiva, ali sudeći prema sve težem vremenu u kojima živimo, vjerojatno će se to uskoro promijeniti. No, zahvaljujući liječnicima i farmaceutima, dosta uspjeha se postiglo kada je riječ o biljnim preparatima koji ublažavaju stres i tjeskobu, kazala je ravnateljica Gradske ljekarne u Mostaru Miljana Zovko. Iako je depresija bolest srednje dobne skupine, ta granica se, kako nam je kazao neuropsihijatar doc. dr. sc. Dragan Babić, sve više spušta.
Strah i depresija
Strah od gubitka posla, nemogućnost plaćanja kredita, ukratko financijska kriza, učinilo je da mladi ljudi spas traže kod psihijatra. – Sigurno je da je poratno doba, financijska kriza, kao i njezin utjecaj na otuđenje u obitelji, pogodovalo porastu potrošnje antidepresiva.Iako već nekoliko godina imamo zaista učinkovite antidepresive, i dalje se bilježi porast depresije. Nažalost, ako je osoba imalo sklona samoubojstvu, sigurno će dolaziti sve više i do toga, zaključio je dr. Babić dodavši da je veliki problem samoinicijativno uzimanje lijekova za smirenje.  (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku