hamburger-icon

Kliker.info

Dan državnosti Bosne i Hercegovine : Domovino, sretan ti rođendan! (Video)

Dan državnosti Bosne i Hercegovine : Domovino, sretan ti rođendan! (Video)

25 Novembra
07:39 2018

Na današnji dan, 25. novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) u Mrkonjić-Gradu. Na tom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, te se na taj dan slavi Dan državnosti BiH.

Naime, potvrđene su historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Bosna i Hercegovina je tada obnovila svoju državnost, izgubljenu 1463. godine kada je potpala pod upravu Osmanskog carstva. Sve do tada, narodi BiH nisu živjeli u samostalnoj državi.

Zasjedanje ZAVNOBiH-a, kojem su prisustvovali istaknuti predstavnici Srba, Hrvata, Bošnjaka i nacionalnih manjina, definiralo je BiH kao jedinstvenu i nedjeljivu državu u kojoj će svi narodi imati ista prava, odnosno da BiH neće biti “ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska”, zbratimljena zajednica svih njenih naroda.

Zaključci sa zasjedanja ZAVNOBiH-a potvrđeni su i nekoliko dana kasnije na Prvom zasjedanju Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) u Jajcu, a nakon oslobođenja 1945. godine, Bosna i Hercegovina je dobila grb i zastavu, koji su bili njeni simboli sve do 1992. godine.

Povodom Dana državnosti za danas je predviđen niz manifestacija i ceremnija kojim će se obilježiti ovaj praznik.

Svim našim čitateljicama i čitateljima, Bosancima i Hercegovcima u Bosni i Hercegovini i svijetu, želimo sretan Dan državnosti!

Podijeli

2 0 komentara

 1. patriota
  patriota 25 Novembra, 08:21

  Svima koji se osjecaju gradjanima BiH cestitam dan drzavnosti, onima koji ne vole BiH neka stanu iza Dodiga u kolonu i polako idite tamo gdje mislite da pripadate.

  Odgovori
 2. Trpko
  Trpko 25 Novembra, 12:52

  Patriota ja nisam iza Tebe ja sam sa Tobom i ima nas još mnogo više.A oni drugi nek se pobrinu na drugom mjestu,ovdje im ta muzika neće prosvirat.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku