hamburger-icon

Kliker.info

Dan Coats se “vraća u školu” : Direktor obavještajnih službi napušta Trumpovu administraciju

Dan Coats se “vraća u školu” : Direktor obavještajnih službi napušta Trumpovu administraciju

29 Jula
05:45 2019

Direktor Nacionalnih obavještajnih službi Dan Coats  napustiće taj položaj 15. augusta, saopštio je u nedjelju  američki predsjednik Donald Trump.

Kako navodi Glas Amerike Coats  se sukobio sa predsjednikom Trumpom u pogledu obavjueštajnih procjuena o Rusiji, Iranu i Sjevenoj Koreji.

Trump je tvitovao da će za Coatsovog   nasljuednika imenovati republikanskog kongresmena iz Texsasa Johna  Ratcliffa.

Ratcliff, član odbora za obavještajna pitanja i pravosuđe u Predstavničkom domu, snažnio je branio Trumpa u srijedu tokom svjedočenja specijalnog tužioca Roberta Muellera  o dvogodišnjoj istrazi o miješanju Rusije u američke izbore. Takođe je optužio Muellera  da je prekoračio ovlaštenja u izradi izvještaja o potencijalnoj opstrukciji pravde od strane Trumpa.

Coats , koji je na položaju direktora obavještajnih službi od marta 2017. godine, zastupao je oštar stav prema Rusiji, dok je Trump imao mnogo pomirljiviji stav prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Coats je u januaru rekao u Kongresu da se Sjeverna Koreja vjerovatno neće odreći nuklearnog oružja, što je bilo suprotno Trumpovim izjavama da Pjongjang više ne predstavlja prijetnju.

Narednog dana, Trump je na Twitter kritikovao “pasivne i naivne” američke obavještajne lidere, kojima je poručio da se “vrate u školu”.

Direktor nacionalnih obavještajnih službi nadzire 17 civilnih i vojnih obavjueštajnih agencija, među kojima je i CIA.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku