hamburger-icon

Kliker.info

DAN BIJELIH TRAKA: U Sarajevu postavljene slike 3.176 ubijenih Prijedorčana

DAN BIJELIH TRAKA: U Sarajevu postavljene slike 3.176 ubijenih Prijedorčana

31 Maja
14:28 2019

Dan bijelih traka, 31. maj, simboličan je datum proglašen u znak sjećanja na više od 3.000 ubijenih stanovnika prijedorskog kraja; obilježava se u Bosni i Hercegovini i brojnim evropskim gradovima.

Kako javlja NAP u  Velikom parku u Sarajevu postavljena su fotografije 3.176 Prijedorčana ubijeni tokom etničkog čišćenja devedesetih, među kojima je i 102 djece.

Prolaznicima su dijeljene bijele trake koje su stavljali oko ruke u znak sjećanja na nesrpsko stanovništvo koje je 1992. godine u Prijedoru moralo označiti svoje kuće bijelim čaršafima, a oko ruke nositi bijelu traku.

Dan bijelih traka, 31. maj, simboličan je datum proglašen u znak sjećanja na više od 3.000 ubijenih stanovnika prijedorskog kraja. Obilježava se u Bosni i Hercegovini i brojnim evropskim gradovima.

Na taj dan, vlasti bosanskih Srba su 1992. godine naredile nesrpskom stanovništvu da nose bijele trake oko ruku, a na kuće i stanove da okače bijele čaršafe.

Ovako je glasio poziv upućen preko Radija Prijedor 31. maja 1992. godine:

“Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice.”

Međunarodni dan bijelih traka u Prijedoru se obilježava mirnom šetnjom kroz prijedorske ulice.

Prema podacima Udruženja “Prijedor ‘92“ , do sada je registrovano 3.176 Prijedorčana koji su ubijeni ili nestali tokom rata, uglavnom se radi o civilima, u najvećem broju Bošnjacima, zatim Hrvatima, dok su ubijeni i Romi, Albanaci kao i neki Srbi. Među žrtvama je bilo i 256 žena te 102 djece.

Instalaciju u Sarajevu postavili su članovi nevladine organizacije AntiDayton.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku