hamburger-icon

Kliker.info

Dan Bijelih traka : U Prijedoru protestna šetnja s bijelim trakama i 102 ruže za ubijenu djecu

Dan Bijelih traka : U Prijedoru protestna šetnja s bijelim trakama i 102 ruže za ubijenu djecu

31 Maja
15:08 2017
Noseći transparente s porukama “Ne poriči, jer nas se tiče”, “Solidarnost je naše oružje”, “Pravo na sjećanje 102”, “Nema puta ka miru, mir je put”, aktivisti Inicijative “Jer me se tiče” danas su se u Prijedoru još jednom prisjetili zločina počinjenih nad nesrpskim stanovništvom Prijedora te odali počast nevinim žrtvama.

Obilježavanje Međunarodnog dana bijelih traka u Prijedoru započelo je okupljanjem na početku glavne šetnice, a nastavilo se protestnom šetnjom do glavnog gradskog trga, gdje je održan kraći javni skup s obraćanjima i polaganjem 102 ruže u znak sjećanja na 102-oje djece koji su ubijeni u Prijedoru.

– Ove godine s bijelim trakama smo prošli kroz cijelu glavnu pješaku zonu. Na glavnom trgu smo imali jednu manju umjetničku instalaciju gdje su ostavljeni tragovi u boji, ispisan je broj 102 i tragovi djece, odnosno cipelica s brojem 102 kao pomen na ubijenu djecu – kazao je Feni aktivista Incijative “Jer me se tiče” Edin Ramulić.

Obilježenju “Dana bijelih traka” prisustvovalo je oko 600-800 ljudi, a Ramulić izražava zadovoljstvo što je sjednica Skupštine grada Prijedora, koja je bila zakazana za danas, odgođena da bi odbornici koji žele prisustvovali obilježavanju “Dana bijelih traka” u tom gradu.

– Skupština grada Prijedora, koja je ključna za podršku inicijativi za izgradnju spomenika ubijenoj djeci, nije danas održala sjednicu u znak poštovanja tog događaja i solidarnosti s porodicama ubijene djece. Mislimo da je veliki napredak time postignut i da je pozitivno da su se i oni na taj način institucijalno pridružili obilježavanju “Dana bijelih traka”, odnosno dali podršku i roditeljima ubijene djece na taj način, to je ove godine veliki pomak – ocijenio je Ramulić.

Po njegovim riječima, porodice ubijene djece su pripremile 102 dosjea koja su danas predata na protokol Gradu Prijedoru za gradonačelnika i za 31 odbornika u prijedorskog gradskoj skupštini.

Krizni štab bosanskih Srba općine Prijedor putem lokalne radiostanice 31. maja 1992. godine izdao je naredbu da svi nesrbi u Prijedoru označe svoje kuće bijelim plahtama, a po izlasku iz kuće istaknu bijelu traku oko ruke kao dokaz lojalnosti srpskim vlastima.

U Prijedoru, ali i u cijeloj BiH te regiji, danas se obilježava “Dan bijelih traka” u znak sjećanja na stradanje nesrpskog stanovništva Prijedora i njegove okoline.

Prema zvaničnim informacijama iz udruženja žrtava, u Prijedoru  su ubijena 3.173 civila, dok je 31.000 ljudi bila zatočena u logorima u okolini Prijedora.  Od kraja maja do kraja augusta 1992. godine u Prijedoru su ubijena 102 djeteta i 256 žena.

(Klker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku