hamburger-icon

Kliker.info

Damir Mašić: DF dao državu za kanton Željko Komšić: Amateri iz SDP-a upropastili priliku da građanske stranke upravljaju državom

Damir Mašić: DF dao državu za kanton Željko Komšić: Amateri iz SDP-a upropastili priliku da građanske stranke upravljaju državom

18 Decembra
15:43 2019

Predstavnici Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Sarajevo održali su danas press konferenciju povodom najavljene smjene Vlade KS i uspostavljanja nove većine SDA, SBB i DF.  

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP Sarajevo Damir Mašić kazao je da su građani razočarani izdajom i prevarom naših dosadašnjih partnera, a posebno Željka Komšića.

“Naša koalicija je nastala nakon na programu koji sadrži 300 mjera od kojih je velika većina realizirana. Građani su vrlo brzo vidjeli efekte, oživjeli smo projekte koji su bili mrtvi više od deset godina. Nismo do danas čuli zbog čega SBB i DF ruše Vladu KS. Ovo je sukob ideja, s jedne strane je 300 mjera, a s druge strane dokument na dvije i po strane”, poručio je Mašić.

Dodao je da je rušenje dogovoreno 17. maja, što je potvrdio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

“DF-u je jedini cilj bio da uđe u šestorku kako bi iznutra razvalili to i vratili Izetbegovića na vlast. Bez obzira na 18 potpisa mi nastavljamo raditi, mi se nećemo predati. A, građani Sarajeva su vidjeli ko su izdajice”, naglasio je Mašić navodeći da građani ovo neće oprostiti. 

Šef Kluba SDP-a u Skupštini KS Igor Stojanović kazao je da je BiH postavljena na sistemu gdje je kriminal usko vezan s nacionalizmom.

“Mi smo krenuli da stavljamo prioritete i prije svega transparentnosti politike. Građani su jednim klikom mogli da vide gdje je ko zaposlen i koliko čega ima. Kad smo kod ovoga što oni pokušavaju da zamažu s Mariom Nenadićem – često slušamo iz SBB-a i DF-a da oni ovo rade za državu, nama su prioritet svi građani”, istakao je Stojanović.

Ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica u Vladi Kantona Sarajevo Malik Garibija istakao je da je “država data za kanton”. 

“Država je obrazovanje, dobre ceste, jaka policija i sve ono što predstavlja život građana. Ljudi idu iz BiH ne zato što nismo članica NATO-a, već zato što im nedostaju osnovne stvari. Naš cilj je da izgradimo državu za sve nas. Tu državu grade oni koji saniraju cijevi, popravljaju prozore itd. Mi smo imali saradnju sa strancima, ali nama puno više znači ovo što građani govore. Ponosni smo na podršku građana. Vlast smijemo izgubiti, ali obraz ni za što”, kazao je Garibija.

Mašić je kazao da je DF pristao na podjelu isključivo bošnjačkih pozicija i na državnom i na federalnom nivou.

“To je na koji način Komšić i DF vide Bosnu i Hercegovinu. Tako je isto i na nivou Federacije, to je deset bošnjačkih pozicija i jedna koja pripada Srbima. To je način na koji su oni isporučili državu Dodiku. Oni su sad sakupljači lopti na državnom nivou, koje šutaju Dragan Čović i Milorad Dodik”, istakao je Mašić.

Vrlo brzo uslijedila je reakcija predsjednika DF-a Željka Komšića na istup SDP-ovaca. 

“Politički amateri iz SDP-a odbili su mogućnost da kao sada već bivši Bh. blok imamo najmanje premijera Federacije BiH i da vodimo glavnu ulogu na državnom nivou, što sam im predlagao. Oni nisu htjeli preuzeti odgovornost za upravljanje ključnim političkim procesima i državom, a istovremeno su se odlučili da podapinju gdje god stignu, pa i na pitanju NATO-a, pozivajući na formiranje vlasti bez odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine kojom bi se odblokirao proces NATO integracija.

Jedino što su uspjeli jeste da upropaste historijsku priliku da lijevo – građanske opcije budu predvodnici političkih procesa u uvjetima kada su građanske stranke imale veći broj glasova nego SDP 2010. godine. Samo zato da bi prikrili svoj kukavičluk i političko slijepilo, danas neumorno optužuju. Međutim, građani nisu slijepi i vide sve to, i građanima svoje gluposti ne mogu prodavati kao svoje vrline”, kazao je Komšić.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku