hamburger-icon

Kliker.info

Damir Dojčinović osuđen na 18 godina zatvora zbog ubistva Poljakinje

Damir Dojčinović osuđen na 18 godina zatvora zbog ubistva Poljakinje

31 Januara
01:02 2007

Presudom Sudskog vijeća Kantonalnog suda Mostar kojim je predsjedavao sudija Slavko Pavlović, Damir Dojčinović (29) zvani Jablanica iz Mostara, osuđen je danas na 18 godina zatvora zbog monstruoznog ubistva Poljakinje Monike Urantovke (Urantowka) koje se dogodilo 26. juna oko 21 sat u Medulinu kod Pule.

 

 

 

Dojčinoviću je presuda izrečena na osnovu Sporazuma o priznanju krivnje kojeg je on postigao sa kantonalnim tužiocem Spomenkom Jukićem, a kojeg je jučer prihvatilo  Sudsko vijeća Knatonalnog suda Mostar.  Naime, prema ovoj nagodbi, Dojčinović je pristao da u potpunosti prizna nedjelo koje je počinio, a  da mu zauzvrat bude izrečena kazna od 18 godina. Tužilac Jukić i  Dojčinović i ranije su  postigli nagodbu prema kojoj je optuženom trebala biti izrečena kazna od 12 godina zatvora, ali je Kantonalni sud Mostar odbio ovakvu nagodbu zbog niske kazne.

 

Optužnica Tužilaštva HNK teretila je Damira Dojčinovića za ubistvo iz koristoljublja.  Dojčinović je sa Poljakinjom Urantovkom stupio u kontakt preko Agencije za nekretnine. Naime, Urantovka je namjeravala prodati više nekretnina među kojima i kuću u Medulinu kod Pule. Prodaju je htjela obaviti što prije, budući da je postojala opasnosti da bi mogli biti zaplijenjeni,  jer je njezin bivši suprug Robert Kazimierz Urantowka bio umiješan u aferu pranje novca u Hrvatskoj. Prema optužnici, osumnjičeni je razgledao  kuću u Medulinu, a potom je sa Monikom ostvario još nekoliko kontakata. Tvrdio je da je ozbiljan kupac i tražio da se cijena kuće snizi. Kako bi pregovarali o prodaji Dojčinović i njegova žrtva sastali su se u njenoj kući u Medulinu. On je oko 21 sat  uzeo metalni čekić i njime Urantovku po glavi. Uslijed teških prijeloma lobanje i oštećenja mozga ona je umrla na licu mjesta.  Potom je s nastradale skinuo zlatnu ogrlicu, zlatni sat i zlatni prsten s dijamantom. Uzeo je i njena dva mobitela i ključeve vozila marke «pežo 807» (SO 77774). Odvezao se  do svog poznanika Zlatka Pastulovića od kojeg je zatražio da uništi dokaze, među kojima i čekić kojim je izvršen zločin. Nakon toga se uputio u smjeru BiH gdje je 27. juna prodao mobitel za 200 KM, a zlatni nakit odvezao u Gornji Vakuf i prodao ga jednom  tamošnjem zlataru  za  690 KM. U Mostar se  vratio 28. juna  gdje je odmah uhapšen.


(Kliker.info)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Jedan komentar

  1. Posljednji mohikanac
    Posljednji mohikanac 22 Juna, 23:21

    Eee moj macola….

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku