hamburger-icon

Kliker.info

Daily Mail budi nadu : Izumljena vakcina protiv ponovne pojave dva najsmrtonosnija raka na svijetu !?

Daily Mail budi nadu : Izumljena vakcina protiv ponovne pojave dva najsmrtonosnija raka na svijetu !?

08 Juna
06:16 2023

Naučnici su  su proizveli vakcinu  koja bi mogla pomoći u sprječavanju recidiva, odnosno ponovne pojave dva najsmrtonosnija raka u svijetu. Radi se cjepivu namijenjenom raku koji uzrokuje mutacija gena KRAS, a preliminarno istraživanje je testiralo njegove učinke kod ljudi s rakom debelog crijeva i gušterače.

Prvo istraživanje na ljudima otkrilo je da vakcina , koju  je razvila tvrtka Elicio Therapeutics, pokazuje potencijal za smanjenje rizika od recidiva kod 100 posto pacijenata kojima je uklonjen tumor, ali još uvijek u krvi imaju markere raka.

Naučnici  koji su proveli istraživanje kazali su za Daily Mail da bi, iako su potrebne mnogo opsežnije studije kako bi se potvrdila učinkovitost lijeka, ovo cjepivo moglo poboljšati stopu preživljavanja kod raka debelog crijeva i raka gušterače (čija stopa preživljavanja nakon pet godina iznosi samo 12,5 posto).

Vakcina  koja se ne treba prilagođavati svakom pacijentu

Za razliku od drugih eksperimentalnih cjepiva protiv raka u razvoju, ovo se ne treba prilagođavati svakome pacijentu, što ga čini dostupnijim i jeftinijim. Stručnjaci su testirali vakcinu na 25 pacijenata koji su imali rak gušterače ili debelog crijeva. Svima su kirurški odstranjeni tumori, ali su još uvijek u krvi imali biomarkere raka, što dovodi do velikog rizika od povratka bolesti.

“To je period u kojem osoba koja nažalost nije izliječena ima u svom sistemu najmanju količinu raka”, rekao je Pashtoon Kasi, direktor Istraživanja raka debelog crijeva na fakultetu Weill Cornell Medicine u SAD-u. Nakon tretmana visokom udjelu pacijenata (77%) smanjila se razina biomarkera, dok kod 33% njih više u krvi nije bilo biomarkera raka.

Kako izgleda tretman?

U vakcini  se koriste dva peptida, G12D i G12R. Oni se vežu za albumin, protein u tijelu koji prenosi masne kiseline do limfnih čvorova. Albumin pomaže vakcini  da putuje izravno do limfnih čvorova, pri čemu aktivira imunološki sistem . Ovo se razlikuje od drugih peptidnih cjepiva, navodi Kasi, jer slična cjepiva imaju zaobilazan put, odnosno putuju do organa kojima nisu potrebna i pritom se degradiraju.

Vakcina se prilikom tretmana ubrizgava u obje ruke i noge, odnosno daju se ukupno četiri injekcije  tokom perioda od četiri sedmice . Pacijenti su nastavili s ovim procesom svake druge sedmice , a zatim su pauzirali prije početka tromjesečnog docjepljivanja. Faza docjepljivanja je neophodna jer nakon nekog vremena slabi imunološki odgovor na vakcinu.

(Index.hr)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku