hamburger-icon

Kliker.info

“Čudi me da ga već nisu dostavili” : Obama komentarom o najavi ruske isporuke S-300 sistema Iranu šokirao izraelske vlasti

“Čudi me da ga već nisu dostavili” : Obama komentarom o najavi ruske isporuke S-300 sistema Iranu šokirao izraelske vlasti

20 Aprila
06:37 2015

Obama17Američki predsjednik Barack Obama komentirao je najavu Rusije da će dostaviti Iranu svoj moćni protuzračni sistem  S-300. Ističe kako je iznenađen da Rusija već nije dostavila sistem . “Iskreno sam iznenađen da je zabrana dostave S-300 Iranu uopće izdržala ovako dugo, imajući u vidu kako nisu bili blokirani UNVS sankcijama glede prodaje ovih obrambenih oružja”, rekao je Obama za vrijeme novinske konferencije u Bijeloj kući.

Njegov komentar je iznenadio, pa i šokirao, vlasti u Izraelu koje su sve do sada vjerovale kako SAD neće dopustiti da Iran dođe u posjed S-300 sistema kojim  bi se uvelike otklonila izraelska zračna prijetnja Iranu.

No, izgleda kako Obama nema ništa protiv da Rusija sada, nakon što je postignut dogovor oko nuklearnog programa s Iranom, napokon dostavi S-300 Iranu. Prisjetio se i kako je Moskva otkazala dostavu prije šest godina upravo na zahtjev SAD-a. “Ovdje je zapravo riječ o prodaji koja se trebala dogoditi još 2009. kada sam se po prvi put susreo s, tada premijerom, Vladimirom Putinom. Oni su zaista zaustavili, pauzirali ili suspendirali tu prodaju na naš zahtjev”, poručio je Obama.

(Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku