hamburger-icon

Kliker.info

Čudesna harmonika : Bosanka u “Carnegie Hallu”!

Čudesna harmonika : Bosanka u “Carnegie Hallu”!

08 Juna
02:39 2009

Čuvena harmonikašica Merima Ključo rođena je sa teškom srčanom manom zbog čega se prvih godina svog života nije smjela pomjerati. U tom, kako Merima kaže, nepokretnom stanju velika podrška bila joj je upravo muzika. Danas je Merima zdrava, a na više kontinenata nazivaju je medicinskim fenomenom. Za osam dana očekuje je jedan od najvećih izazova u karijeri – nastup u "Carnegie Hallu" u Njujorku.Merima Ključo bit će, ako ne prva, onda među prvim Bosankama koja će nastupiti u čuvenoj koncertnoj dvorani. Jedna od najboljih svjetskih harmonikašica što se tiče klasične muzike bit će 15. juna među učesnicima koncerta koji će biti održan u čast 85. rođendana glumačke i muzičke ikone Teodora Bikla (Theodore Bikel).
Velika čast
Merima će tom prilikom podijeliti binu sa američkim zvijezdama šezdesetih i sedamdesetih, kao što su Arlo Gatri (Guthrie) i Piter Jerov (Peter Yarrow), Alan Alda, a iako to organizatori još čuvaju od javnosti, otkrila nam je da je Bob Dilan (Dylan), također, gost programa.Iako iza sebe ima niz velikih koncerata, ova magistrica harmonike, Sarajka sa amsterdamskom adresom, za koju je Rade Šerbedžija rekao da je sviranje dovela do svemirskih visina, ističe da je "Carnegie Hall" ipak pojam uspjeha svakog muzičara. – Naravno da mi je velika čast što ću tamo nastupiti. Iako je do koncerta preostalo osam dana, vjerujte mi da još nisam u potpunosti svjesna da mi se to dešava – kaže Ključo.Ona se sa Biklom upoznala prije nekoliko godina u Poljskoj, gdje su zajedno radili na projektu "Bridge to Peace".
– Od tada redovno zajedno dajemo koncerte, predajemo na američkim univerzitetima i od prošle godine radimo na Teovoj predstavi "Scholom Aleichem: Laughter thrugh Tears". Nakon uspješnih nastupa u Vašingtonu i Floridi, od oktobra nastavljamo turneju u Torontu, Njujorku, San Francisku i Los Anđelesu. O našem radu snimljen je i dokumentarni film, koji će se uskoro pojaviti u javnosti – kaže Merima te dodaje da je sa Biklom često razgovarala o Bosni i da je njegova velika želja da posjeti našu zemlju.Ono što, pored velikog nastupa 15. juna, zaokuplja Merimu u posljednje vrijeme je i promocija CD-a "Zumra", koji je snimila sa Amirom Medunjanin. Njih dvije već osvajaju dvorane širom Evrope. – Zajednički uspjesi sa Amirom, sigurna sam, tek predstoje – dodaje Merima.
Najbolji orkestri
Iako nastupa sa najboljim svjetskim orkestrima, kaže da joj je teško izdvojiti najveći uspjeh, jer je uvijek riječ o drugačijem programu i različitoj vrsti kvaliteta. Na koncu, pitali smo je važi li i u njenom slučaju da se prvo mora dokazati vani kako bi je počeli cijeniti kod kuće.- Koliko sam ja sama svjesna vlastitog uspjeha?! Ne težim uspjehu u tom smislu da bih drugima dokazala to što radim. Važno je baviti se onim čemu cijelo biće teži. Sloboda koju sam doživljavala u svom nepokretnom stanju iz djetinjstva je sloboda koju sada doživljavam na svim stranama svijeta, ali sada ne samo mentalno, duševno, emocionalno, vizuelno nego i fizički.
Bratova podrška
Merimina životna priča mogla bi poslužiti za filmski scenarij – rođena je sa teškom srčanom manom, a danas je cijenjena umjetnica.- Do šeste godine nisam se mogla pomjeriti zbog urođene mane na srcu Tetralogije fallot. Muzika mi je tada mnogo značila. Vodila me je na nevjerovatna mjesta. Nikada neću zaboraviti i veliku podršku svog brata, koji je podsticao moju imaginaciju. Uvjerio me je da u gramofonu žive muzičari iz cijelog svijeta i da, ako dovoljno koncentrisano gledam u zeleno svjetlo, koje je označavalo da je gramofon uključen, mogu da vidim razne izvođače.  
Grad sjećanja
Merima kaže da u Amsterdamu živi samo zvanično.- Tako sam rijetko u Amsterdamu da sa pravom mogu reći da druge evropske i svjetske gradove bolje poznajem nego Amsterdam, u kojem se uvijek osjećam kao turista. A Sarajevo je bilo i ostalo grad mojih sjećanja i moje prve slobode. Sretna sam što imam majku u Sarajevu – kaže Ključo.    (Kliker.info-Dnevni avaz)
 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku