hamburger-icon

Kliker.info

Crvena noć u Americi : Od ulaznica i donacija, za FK Velež prikupljeno 10 000 dolara (VIDEO)

Crvena noć u Americi : Od ulaznica i donacija, za FK Velež prikupljeno 10 000 dolara (VIDEO)

04 Aprila
14:25 2010

-Nisam se uopšte dvoumio, da li doći na Crvenu noæ ili ne, ni kada sam saznao da će se održati ovdje u Louisville-u ,u Kentuckyju, mada sam znao da ću prevaliti poprilično dug put i  potrošiti poprilišno para-, ispriča nam prilikom upoznavanja , mladi Mostarac Zlatko Arap , koji sa porodicom živi u kalifornijskom gradu San Jose. Za one , koji ne znaju o kakvoj daljini se radi, recimo da ta relacija odgovara  putu od Mostaru do  dalekog Sibira.Milje, odnosno kilometri  ,nisu smetali ni mujzičaru Faruku  Kariću, koji  je u  “ravnu Ameriku”  stigao sa Floride , a na tradicionalnoj manifestaciji  Crvena noć za Sjevernu Ameriku i Kanadu,posvećenoj fudbalskom klubu Velež, imao je zadatak da zabavlja preko 300 navijača I simpatizera “rođenih”. Povjereni zadatak je prema mišljenju većine solidno obavio , mada ima I nezadovoljnih, što potvrđuje  davno nastralu tezu,da se nije rodio ko bi nama Hercegovcima ugodio.

Mikrofon su sa Farukom dijelili ,Osman Mekić I Zlatko Hadžić, a uskakao je i professor muzike Halil Mekić Ceja, koji je  sa Floride stigao u društvu supruge Munibe I malog unuka,Arnela Sejdića. – U ovim penzionerskim danima zadovoljstvo mi predstavljaju muzika I ovakva druženja, pa koristim svaku priliku da im prisustvuje. Kada mi prilike dozvoljavaju povedem I unuka  ,jer je to zgodna prilika da dijete spozna u kakvom ambijentu mu je dedo rastao I živio , u Stocu, gdje sam rođen te  Mostaru, u kojem sam proveo najveći  dio svoh života-, ispriča nam Ceja , neposredno prije nastupa.  Crvene noći ne propušta ni živa legenda boisanskohercegovačkog i ex jugoslovenskog novinarsk, bivši  dopisnik Oslobođenja sa Bliskoh istoka, Muhdim Karabeg, kojeg su, zajedno sa suprugom Mirom, ugostili stari znanci i komšije iz Mostara, Nelica i Buba Hadrović. Buba je da podsjetimo član Organizacionog odbora  ovogodišnje manifestacije , čija je uloga u pripremama  za noć u kojoj su dominirali  crveni dresovi, baloni , vino te  himna, ” Rođeni, rođeni, kraj Neretve rođeni“, bila nemjerljiva.  

-Najvažnije je da sve protekne u redu , bez ikakvih problema i transparentno, a sve ostalo je ne bitno-, reèe nam Buba u vrijeme kada se atmosfera zahuktavala. Kada je u ranim jutarnjim satima privođena kraju, krajnje uspješna zabava i dobrotvorna akcija, njegovoj sreći nije bilo kraja.  Pored Bube,  organzaciona zaduženja su  imali i ostali èlanovi odbora,Muhamed-Hamo Lizde, Suad Tucaković,Fazlija Vejzović, Zijad Ćupina, Almir Begoviæ , Ramiz Maksumić , Amar Smailhodžić , Alen Hasić i  Sulejman –Braco Jusufović, koji nam je na kraju potvrdio da je od ulaznica, tombole i donacija, prikupljeno  preko 10 000 dolara.Prema njegovim rijeèima  kompletan iznos će, već sutra ,biti uplaćen na račun  kluba, čije je ime  svake godine okuplja stare i  regrutuje nove navijače i simpatizere  širom Amerike. 

 Meðu onima čija je aktivnost u znatnoj mjeri doprinjela jačanju  prave armije novih navijača,  ovom prilikom izdvajamo Tarika Veledara iz Čapljine . Tarik već više od deset godina živi sa porodicom, u Atlanti i uvjek sa sobom dovede  odred simpatizera , a usput  donese i neku novu ideju, vezanu za unaprijeđenje manifestacije . A da takva politika starih tifoza  donosi plodove, uvjerili smo se i sami prilikom razgovora sa porodicama Tucaković iz St Louisa, Spahić iz Detroita  , Ćupina iz Sharlotte-a, te Šukalić iz Clevelanda,čije je prvo pojavljivanje na Crvenoj noći  izazvalo nepodjeljene simpatije, kako domaćina, tako i  gostiju. Sve u svemu, najveći dobitak ovogodišnjeg okupljanja je činjenica koja kaže, da je  polovina  gostiju ,došla izvan države Kentucky i da je posljednje izdanje obogaæeno novim sadržajima, poput izložbe slika poznatih mostarskih slikara, Suada Ramića i Ibrahima Handaća,. Ovaj momenat  pokazuje da  Crvena noć i definitivno prestaje biti parada  pijanstva i kiča i postaje prepoznatljiva , sportsko-kulturna manifestacija  vrijedna pažnje .  (Kliker.info)     

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku