hamburger-icon

Kliker.info

Crvena noć u Americi : Chicago će 06. aprila ugostiti “rođene”

Crvena noć u Americi : Chicago će 06. aprila ugostiti “rođene”

05 Februara
02:41 2013

Nakon Louisvillea, najvećeg grada američke države Kentucky, koji je je protekle četiri godine bio domaćin "Crvene noći za Sjevernu Ameriku i Kanadu", ovogodišnje druženje Bosanaca i Hercegovaca u čast FK Velež iz Mostara, održat će se 06. aprila u Chicagu, potvrdili su za Kliker u neformalnom udruženju  tradicionalne manifestacije koja nastoji sačuvati od zaborava sve civilizacijske i sportske vrijednosti vezane za pojam, bolje reći mit rođenih. Prošle godine je da podsjetimo uspomena na nezaboravnu mostarsku tika-taku i želja da se najljepši fudbal na Balkanu ponovo igra u gradu na Neretvi, iznjedrila autobus za  omladinske selekcije i prvi tim Veleža .  I ove godine će naravno, kompletan prihod  sa , uvjereni smo nezaboravnog druženja,  u kafiću Picolo, biti proslijeđeno klubu koji se može pohvaliti da još uvjek ima navijače i simpatizere iz svih krajeva  bivše Jugoslavije. Organizatori  manifestacije ovaj podatak sa ponosom stalno ističu,pošto, kako kažu, predstavlja bitak  jedinstvenih  vrijednosti  u svijetu, koje smo imali, pa na kraju  izgubili. Upravo ta dobra prošlost, crna sadašnjost i nadamo se bolja budućnost su uglavnom i osnovni razlog što su telefoni ovogodišnjih domaćina Envera Ene Hasića ,Ede Šarančića i Envera Ćerimagića,  gotovo stalno okupirani.

– Kada smo prošle godine ja i Sejo Bajrović-Hondo na prelijepom druženju u Louisvilleu,  preuzeli obavezu da organizujemo Crvenu noć u Chicagu,  mnogi su nam rekli da će to biti težak i zahtjevan zadatak pošto su tobože, naši ljudi ovdje siti kojekavih humanitarnih  sijela i kafanskih druženja.  Sada odgovorno tvrdim da je interesovanje , ne samo u Chicagu, nego i u mnogim gradovima Amerike, odakle primam svakodnevne pozive, prevazišlo i moja očekivanja, a ja sam, znaju to svi,  oduvjerk bio nepopravljivi optimista. Što me naročito raduje, najviše pitanja, prijedloga i sugestija o organizaciji, programu i  krajnjem cilju manifestacije, dolaze mi od  omladine ,što je smatram najveći dobitak Crvene noći u Americi.Moja djeca, djeca mojih prijatelja i   znatan dio naše omladine ovdje, kroz ovakva druženja, dobijaju i informacije da u zemlji njihovih roditelja,  i nije sve bilo tako crnio kako na prvi mah izgleda-, ističe Hasić i još jednom  pojašnjava zašto  je  Crvena noć pustila korijenje u Americi.

– Zbog svoje specifičnosti rođeni su bolan jedni i jedini.Evo ovdje u Chicagu sam upoznao dva navijača iz Velesa u Makedoniji i jednog iz Novog Sada.  Dovoljno je samo to reći i sve ti je jasno-, naglašava na kraju i saopštava da će karte za aprilsko druženje biti puštene u prodaju već naredne sedmice. Kao i proteklih godina cijena će i dalje biti 30 dolara za odrasle i 15 za dijecu ispod 14 godina. Saznajemo također da se organizatori svojski trude kako bi obezbjedili kvalitetan kulturno zabavni program,   koji će kako kažu,  zadovoljiti i najprobirljivije. I još nešto. Članovi i simpatizeri Veleža iz svih krajeva  Sjeverne Amerike koji  redovno  prisustvuju  svim  druženjima,   morat će već u Chicagu  odlučiti gdje će se održati naredna Crvena noć . Prema riječima Bube Hadrovića,  jednog od utemeljitelja  ove tradicionalne  sportsko-kulturne manifestacije,  intencija je da Crvena noć, poput štafete ide od grada do grada. Upravo zbog toga, on i upućuje poziv svima onima koji mogu, žele i umiju da organizuju naredno druženje rođenih u Ametrici da pripreme i osmisle svoje kandidature.   Louisville u državi Kentucky je prema njegovim riječima uvjek alternativa u slučaju da iskrsnu neki nepredviđeni problemi. H.Šetka (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku