hamburger-icon

Kliker.info

Crtica o Safetu : Apsolutno romantično

Crtica o Safetu : Apsolutno romantično

12 Januara
05:25 2010

 

Piše : Muhamed Fazlagić -Fazla

Apsolutno  romantično!  Rečenica je u koju bi se mogla sublimirati kompletna atmosfera i poruka nagrađivanog filma”Dom za vjesanje”, režisera Emira Kusturica.  Upravo takvu poruku i atmosferu, mogla se kažu  osjetiti iz zgrade na Slatkom ćosetu, na dan ustoličnja Safeta Sušica u selektorsku fotelju reprezentacije Bosne I Hercegovine.  Bilo je začuđujuće slusati predsjenika Čolakovica kako mu je čast sto sjedi pored Papeta i da je jako uzbudđn što se u historijskom kontekstu njegovo ime može spomenuti u istoj rešenici sa najboljim BH fudbalerom 20-og vijeka. Takva atmosfera, se u ovoj filmskoj analogiji moze uporediti sa onom scenom kada djevojka tetovira Perhanovo ime u toku đurđevdanskog slavlja.  Pomenutog dana svi u savezu zajedno sa navinarskim pukom su lebdjeli, bas kao i glumci u filmu.  Za “spuštanje na zemlju” pobrinula se,ko će drugi nego bosanska realnost. Naime,nakon što je zavrsšna konferencija za štampu, Safet je prilikom ulaska u svog Lexusa ,shvatio da mu je automobil obijen.

U našoj nogometnoj zbilji i historiji rijetke su situacije u kojoj su svi u savezu na istoj strani. Safet je jednoglasno izabran odlukom izvršnog odbora 13:0.To je naročito zabrinulo dežurne cinike i “prijatelje reprezentacije BiH, koji su Safetovo ustoličenje proglasili političkom odlukom na uštrb Sergeja Barbareza.  Sergej je nesumnjivo veliko nogometno ime, medjutim karijera Barbareza u poređenju sa Safetovom je u namanju ruku neozbiljna, bez namjere da se Sergejova igračka dostignuce omalovaže.  O veličini klubova gdje su dva glavna aktera ove priče igrala, možemo diskutovati.  PSG i Sarajevo, protiv Veleža, Hanse, Borusije, Hamburgera i Bayera, vjerovatno će donijeti pobjedu u korist Barbareza.  U kalkulaciju bi trebala ući i činjenica da je Sergej kao 18-godišnjak napustio državu. Safetu je to dozvoljeno kada je navršio 28 godina.  Ko zna u kakvim klubovima bi igrao da je otišao mlađi i da menađeri u njegovo ime nisu potpisivali ugovore sa Interom I Juventusom u isto vrijeme, pa mu je zbog toga zabranjeno bilo igrati u Italiji.  Italijanska liga je tada bila uz španjolsku najjača liga Evrope. 

 Ono sto Sergej na svom rezimeu nema su nastupi na evropskom prvenstvu u Francuskoj 1984 g. i dva svjetska prvenstva u Italiji 1990 i Španiji 1982.  Dušebriznicima nije bilo dovoljno ni Safetovo ponišavanje dva svjetska prvaka, reprezentacije Italije i Argentine kojima je u oba navrata po tri puta zatresao mrežu.Kako mi Bosanci i Hercegovci u svakom jajetu tražimo dlaku, tako je novi val skepticizma preplavio medije:  “Bio je super igrač, kapa dole, ali kao trener se nije proslavio”. I na ovu primjedbu moglo bi se napisati par riječi.Prvi posao mu je bio u Cannesu u sezoni 1994-95, a ostvario je plasman u Intertoto kup.  U toj sezoni, u prvom kolu Kupa UEFA je izbacio turski Fenerbahče ukupnim rezultatom 9:1 (4:0, 5:1). Ono sto će svakako obradovati našeg mladog Miralema Pjanića, nosioc igre u veznom redu mu je bio tada 17-godisnji Patrik Viera.  Od 1996. do 1998. godine vodio turski Istanbulspor, ekipu koja je godinu ranije ušla u Prvi ligu Turske. Odveo ih je 1997. do 6. mjesta, a godinu dana kasnije do 4. mjesta i plasmana u Evropu.Kasnije je vodeći Al Hilal Riyad 2000. godine osvojio Superkup Azije, te Arapski Kup Kupova.

Posljednji klub za koji je Pape radio je bio Ankaraspor u sezoni 2007/08. Došao je tamo u 25. kolu u trenutku kada je Ankaraspor bio na 15. mjestu na tabeli. Sušić ih je vodio do kraja i završio na DESETOM mjestu, nakon čega je sam otišao, jer nije bio zadovoljan ambicijama kluba.  Ovaj potez takodjer je opravdavao razdvojenošću od supruge Alme i djece koja su u to vrijeme bila na studijima u Parizu.Ako uporedimo Safetovo iskustvo, sa predhodnih 9 nacionalnih izbornika (Fazlagić, Muzurović, Mušović, Hadžibegić, Smajlović, Slišković, Kodro, Pirić i Blažević) samo su dvojica imali znatno više iskustva i uspjeha od Safeta kao treneri.  Tu prvenstveno mislimo na Mirsada Fazlagića, kod kojeg je Safet i debitovao kao 17-godisšjak u Beogradu protiv Parizana davne 1973, čiji je rad utkan u šampionsku titulu Sarajeva i naslov svjetskog omladinskog prvaka u Čileu 1987 i naravno Ćire Blaževića sa 3. mjestom na svjetskom prvenstvu u Francuskoj.  Blažević je također bio uspješan u Dinamu, Francuskoj i Švicarskoj.Nenametljiv i godinama osporavan Safet iz bitke u bitku ulazi i izlazi kao apsolutni pobjednik.  Riječima se Safet nikada nije branio, zaštitu nikada,i ni od koga nije trazio. Safet je sve nevjerne Tome razuvjeravao svojim dijelom i kreativnošću na fudbalskom terenu. Bilo bi pošteno da tako bude i ovog puta.  Možda je sudbina baš htjela da Bosnu i Hercegovinu po prvi put na veliku fudbalsko smotru odvede upravo njen  najbolji igrač svih vremena.

(Autor teksta trenutno radi kao tehnicki direktor i generalni menadzer u klubu United1996 FC, Louisville, Kentucky, USA)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku