hamburger-icon

Kliker.info

Crno na bijelo : Milirad Dodik i Dragan Čović se plaše SDP BiH i Lagumdžije

Crno na bijelo : Milirad Dodik i Dragan Čović se plaše SDP BiH i Lagumdžije

22 Oktobra
04:29 2010

Milorad Dodik, šef SNSD-a, i Dragan Čović, šef HDZ-a, zauzeli su položaje, a cijevi okrenuli prema Zlatku Lagumdžiji i SDP-u. Takav utisak nosi se i nakon njihovog novog, jučerašnjeg, sastanka u Banjaluci – glavni neprijatelj im je upravo Lagumdžija i SDP.Naime, iz onoga što su jučer kazali i poručili, njima sadašnje katastrofalno političko i ekonomsko stanje u državi paše, ali im ne paše SDP-ov koncept stvaranja BiH kao funkcionalne države po mjeri svakog njenog građanina. BiH se već dugo valja u blatu ogromnom zaslugom i Dodika i Čovića i nije teško razaznati da to odgovara njihovim ličnim interesima pošto se naježe i na samu pomisao o vladavini prava i pravde. Da nije tako, izvjesno je da bi zajedno s drugim strankama koje su pobijedile na izborima 3. oktobra već krenuli u operaciju izvlačenja zemlje iz krize, a ne guranje u još dublju provaliju.Uostalom, Dodik i Čović jučer nisu ni riječi progovorili o krizi u BiH niti su ponudili rješenja – sve se svelo na međusobno očijukanje i grljenje, podržavanje i najave unutrašnjeg cijepanja BiH.

Šef SNSD-a je kazao da je za formiranje trećeg entiteta u BiH, dakle hrvatskog, uz stav da Republika Srpska u političkom i teritorijalnom smislu ne može biti dovedena u pitanje. Čović je to podržao što znači da je za formiranje hrvatskog entiteta u Federaciji BiH. On jučer nije pokazao kartu koju su njih dvojica iscrtali, ali jeste još ranije rekao da bi sjedišta tri entiteta/regije bila u Banjaluci, Mostaru i Tuzli, a Sarajevo bi bilo distrikt.Jučer je u Banjaluci samo kazao da „Hrvati u BiH žele federalnu jedinicu sa hrvatskom većinom kako bi se na vrlo jasan način zaštitili od izbornog inžinjeringa koji je danas prisutan na političkoj sceni". Lako je dokučiti da u on tim svojim entitetom u kojem bi vladao onako kako to Dodik radi u RS, dijeli bh. Hrvate na bosanske i zapadnohercegovačke.

Nacionalističke igre            Dodik i Čović su najavili i da će zajedno zatražiti izmjene Izbornog zakona BiH „kako bi se dobili autentični politički i nacionalni predstavnici sva tri naroda".Međutim, na tom njihovom putu ispriječio se pobjednik izbora SDP čiji je potpredsjednik Željko Komšić sa blizu 340.000 glasova ponovo izabran za člana Predsjedništva BiH. Ne smije se smetnuti ni da je član te stranke Enes Suljkanović iz Doboja ubjedljivo odnio pobjedu u utrci za potpredsjednika Republike Srpske.Čović i dalje ne priznaje Komšića kao člana Predsjedništva BiH pa izlazi s računicom da je za Komšića glasalo „manje od 1,5 posto nebošnjaka". Nije objasnio kako zna koje su nacionalnosti 340.000 ljudi koji su dali povjerenje Komšiću?Lagumdžija je, naravno, posebna priča pa su se Dodik i Čović jučer naročito bavili predsjednikom SDP-a kojeg ta stranka, kao pobjednička, kandiduje za predsjedvajućeg Vijeća ministara. Čović je kazao da ima informacije da je Lagumdžija odustao od te funkcije, a Dodik ga je proglasio nacionalistom:

„ Lagumdžija kao predstavnik Bošnjačkog instituta, veoma je deklarisani Bošnjak i njegova politička deklaracija kao nekog multietničkog lidera potpuno je sumnjiva, špekulativna i usmjerena na to da afirmiše bošnjačke nacionalne interese, a ne interese svih".Nema sumnje da su se Dodik i Čović, zajedno sa svojim ortakom Fahrudinom Radončićem, koji se lažno predstavlja kao lider Bošnjaka, i s kojim planiraju podijeliti državu, u svojim predizbornim računicama prekombinovali – nisu računali da će SDP odnijeti uvjerljivu pobjedu na izborima i to upravo na konkretnim programima koje su ponudili građanima kao spas za zemlju.Udarivši u tvrdo, svjesni da Lagumdžija i Komšić, zajedno sa ostalima iz SDP-a, neće dopustiti nikakvo cijepanje zemlje, sada Dodik i Čović nastoje da radikalizuju bh. Srbe i bh. Hrvate ne bi li izazvali novi haos i dočepali se vlasti. Za radikalizaciju Bošnjaka zadužili su Radončića koji se u tom poslu zaklanja i služi reisom Mustafom Cerićem.

Dodik može pobjeći u Srbiju, Čović u Hrvatsku, Radončić u Crnu Goru

Trojac koji hoće da pocijepa BiH – Dodik, Čović i Radončić – osigurao se sumnjivo stečenom imovinom. Dodik ima dvorac u beogradskom naselju Dedinje i unosne poslove u Srbiji. Dragan Čović, na ime svog punca, ima vilu blizu Makarske i poslove u Hrvatskoj. Radončić također ima rješenje – kad mu zagusti u BiH može pobjeći u svoj rodni gusinjski kraj u Crnoj Gori.

Čestitka Socijalističke internacionale   

„Dragi Zlatko, veliko mi je zadovoljstvo što mogu da Ti čestitam na SDP-ovoj izbornoj pobjedi na predsjedničkim i parlamentarnim izborima u ime PASOK-a i svih članiva Socijalističke internacionale. Pobjeda SDP-a je veliki doprinos miru i sigurnosti, prosperitetu i razvoju u BiH i zapadnom balkanu u cjelini i kao takva će ubrzati vaše napore za članstvom u EU i doprinijeti pravednom ekonomskom razvoju i političkoj stabilnosti. Imate našu punu podršku", kaže se u čestitki koju je Zlatku Lagumdžiji uputio George Papandreu, premijer Grčke i predsjednik Socijalističke internacionale.

Dogovori sa PDP-om i SDS-om u Istočnom Sarajevu  

 Damir Hadžić, potpredsjednik SDP-a, predvodio je delegaciju ove stranke u jučerašnjim višesatnim razgovorima sa predstavnicima PDP-a i SDS-a. Sastanak je održan u Istočnom Sarajevu. Kako saznajemo, postignuta je puna saglasnost o načinu rješavanja problema u državi, a dogovoreni su i konkretne aktivnosti kada je riječ o formiranju zakonodavne vlasti. Također je dogovoren i sastanak predsjednika te tri stranke.

SDA i HDZ 1990 za principijelnu saradnju    

 Predsjednici SDA i HDZ-a 1990 Sulejman Tihić i Božo Ljubić jučer su u Sarajevu razgovarali o implementaciji izbornih rezultata, nastvaku i unapređenju međustranačke suradnje. Oni su iskazali opredijeljenost za principijelnu suradnju i ocijenili da BiH treba odgovorna i ozbiljna vlada.- Ovaj razgovor jedan je u nizu koje će predsjednik SDA u predstojećem priodu obaviti sa liderima stranaka koje su dobile povjerenje građana na izborima – saopšteno je iz SDA. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku