hamburger-icon

Kliker.info

Crne prognoze : Obama pozvao na dramatičnu akciju protiv recesije

Crne prognoze : Obama pozvao na dramatičnu akciju protiv recesije

09 Januara
06:05 2009

Izabrani predsjednik SAD Barack Obama upozorio je u četvrtak da američko gospodarstvo može potonuti u višegodišnju recesiju bez velikih vladinih ulaganja i poreznih olakšica, pozivajući Kongres na "dramatičnu akciju", kako bi čim prije prihvatio njegov paket poticajnih mjera vrijedan oko 775 milijardi dolara. Nakon izraženih kritika zbog planiranja velike državne potrošnje unatoč proračunskog manjka od 1,2 bilijuna dolara u 2009., Obama je poručio zakonodavcima i javnosti da bez akcije saveznih vlasti nacionalnom gospodarstvu prijeti dugotrajna recesija. Američkom gospodarstvu prijeti gubitak od jednog bilijuna dolara BDP-a, ili preračunato 12 000 dolara prihoda po četvoročlanoj obitelji, te velika nezaposlenost, upozorio je.

"Ako se ništa ne učini, recesija može potrajati godinama. Stopa nezaposlenosti može doseći dvoznamenkastu brojku. Ne vjerujem da je prekasno za promjenu smjera, no bit će ako ne poduzmemo dramatičnu akciju čim je prije moguće", rekao je Obama u govoru na Sveučilištu George Mason u Fairfaxu, kraj Washingtona. Obamine crne prognoze trebale bi uvjeriti Kongres da djeluje brzo na usvajanju njegovog "Plana američkog oporavka i reinvestiranja", koji bi trebao otvoriti tri milijuna radnih mjesta s oko 400 milijardi dolara državnih ulaganja u infrastrukturu, energetiku, školstvo i zdravstvo, te pokrenuti gospodarstvo s oko 300 milijardi dolara poreznih olakšica. Ostalih oko 75 milijardi dolara namijenjeno je naknadama za nezaposlene i njihovom zdravstvenom osiguranju. Ulozi su veliki, američko gospodarstvo je usred duboke recesije i ekonomisti svih boja se slažu da je potrebna agresivna vladina akcija.

Nekoliko sati prije Obamina govora, izvješća privatne industrije i vlade ukazala su na učinke jednogodišnje recesije. Trgovački lanci, uključujući Wal-Mart, Macy"s i Gap, umanjili su prognoze prihoda, nakon najgore sezone božićne kupovine u 40 godina. Dionica Wal-Marta pala je za 9,4 posto, a Macy's je objavio pod prihoda od 4 posto i zatvaranje 11 robnih kuća u devet saveznih država. Gapu je prodaja pala za 14 posto. Ministarstvo rada je objavilo da naknadu za nezaposlene prima 4,6 milijuna Amerikanaca, najviše u posljednjih 26 godina. Očekuje se da će u petak isto ministarstvo izvijestiti o gubitku 510 000 radnih mjesta u prosincu, dovodeći ukupan broj u 2008. na 2,4 milijuna, najviše od 1945. Stopa nezaposlenosti vjerojatno će skočiti na 7 posto, najviše od 1993., prema ispitivanju ekonomista koje provodi Bloomberg. Obama je u današnjem govoru za gospodarsku krizu optužio "duboku neodgovornost" Wall Streeta i odlazeće administraciju predsjednika Georgea W. Busha, koja mu u naslijeđe ostavlja rekordan proračunski deficit, kao uteg u provedbi njegovih velikih predizbornih obećanja. "Razdoblje duboke neodgovornosti, koje se protezalo od ureda korporacijskih uprava do dvorana vlasti u Washingtonu", odgovorno je za gospodarsko nazadovanje SAD, rekao je Obama, koji za 12 dana preuzima predsjedničku dužnost. On se također izravno obratio kritičarima njegovog plana velikih državnih ulaganja. "Istina je da ne možemo ovisiti samo od vlade za otvaranje radnih mjesta i dugoročni rast. No, u ovom konkretnom trenutku, samo vlada može osigurati kratkoročni poticaj da nas izvuče iz ovako duboke i teške recesije", naglasio je. Obama je obećao da će njegova administracija uvesti strogi nadzor državne potrošnje, te provesti proračunsku reformu koja će osigurati dugoročno uravnoteženje državnih prihoda i rashoda. Očekuje se da bi Obamin paket gospodarskih poticaja mogao biti prihvaćen kao zakon najranije sredinom februara.

Među ekonomistima koji upozoravaju da je Americi hitno potreban paket poticaja od najmanje jednog bilijuna dolara je i Nobelovac Joseph Stiglitz. Po njemu, Obamin plan nije dovoljan jer uključuje i porezne olakšice umjesto veće potrošnje. "Jasno je da će im trebati više. S puno novca koji odlazi na porezne olakšice, neće postići učinak kojem se nadaju", ocijenio je Stiglitz, profesor ekonomije na sveučilištu Columbia u New Yorku.Kongresni ured za proračun u srijedu je objavio prognozu da će proračunski deficit ove godine iznositi 1,18 bilijuna dolara, ne uključujući Obamin plan. Republikanci i demokrati u Kongresu bili su zatečeni podacima o deficitu, pri čemu su jedni pozvali na štednju, dok su drugi tražili krivce. Jedina osoba koje se nije oglasila oko proračunskog manjka je predsjednik George W. Bush, koji je u Bijeloj kuću naslijedio proračunski višak, a ostavlja ogromne rashode i najveći manjak koji je ikada zabilježen, komentira u četvrtak konzervativni The Washington Times. (Kliker.info/Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku