hamburger-icon

Kliker.info

Crna Gora na liniji vatre : Milo Đukanović traži da EU zaustavi ruski uticaj na Balkanu

Crna Gora na liniji vatre : Milo Đukanović traži da EU zaustavi ruski uticaj na Balkanu

14 Marta
21:32 2017

Bivši crnogorski premijer i aktualni predsjednik vladajuće Demokratske partije socijalista Milo Đukanović  pozvao je Europsku uniju da zaustavi ruski “destruktivni” uticaj na Balkanu, nakon što je Crna Gora, kako kaže, spriječila pokušaj Rusije da “svrgne prozapadnu crnogorsku vladu”.

“Moskva vodi neku vrstu rata protiv Evrope i prijeti samom postojanju EU”, rekao je Đukanović u intervjuu agenciji AP.

Po njegovim riječima, “Crna Gora se našla na liniji vatre”, ali je i “siguran da Crna Gora nije glavna meta”.”Balkan je, nakon ruske kampanje u Ukrajini i Siriji, dobar teren za demonstraciju sile”, dodao je.

‘Poruka za EU i NATO’

Đukanović smatra da je “Rusija na primjeru Crne Gore željela pokazati Evropi i NATO-u da se ne mogu širiti bez njene saglasnosti”.

“Mislim da je to bila ključna poruka za EU i NATO”, zaključio je Ðukanović.

Vjeruje i da će “Moskva nastaviti da destabilizuje Crnu Goru subverzivnom propagandnom kampanjom”.

“Jedva da prođe nedjelja, a da Crna Gora ne dobije poruku od Moskve da nema za nju mjesta u NATO-u i da treba razmisliti o tom članstvu, kao i da bi ono dovelo do političke i bezbjednosne destabilizacije Crne Gore”, smatra Đukanović.

Agencija podsjeća da je crnogorsko tužiteljstvo označilo Rusiju i njezine tajne službe da stoje iza pokušaja državnog udara uoči parlamentarnih izbora održanih prošle godine.

Po tim navodima, osim državnog udara, planirano je i ubojstvo Đukanovića.

Kremlj je negirao umiješanost u navodni puč, ali je otvoreno podržavao i financirao nacionalističke stranke koje se protive članstvu Crne Gore u NATO-u, navodi AP.

I ranije optuživao Moskvu

Đukanović je i ranije otvoreno optuživao Moskvu da je pokušala izazvati krvoproliće kako bi “ostvarila pojačani uticaj na Balkanu”.

“To je bio pokušaj koji je generisan od aktuelne moskovske politike koja, želeći da ostvari pojačan uticaj na Balkanu, želi da, zapravo, namiruje svoje račune sa zapadnim partnerima ili protivnicima, zavisno od vremena u kojem to gledamo, prije svega sa Evropom i Amerikom. Taj pokušaj se nije mogao izvršiti bez pomoći domaćih izviđača”, rekao je Ðukanović, a prenijele su Večernje novosti.

Ðukanović je tada rekao kako se “u crnogorskim političkim redovima dio struktura, prvenstveno okupljen oko Demokratskog fronta i iznajmljen od stranih političkih centara, stavio u funkciju rušenja Crne Gore i njene budućnosti”.

“Ono što je još gore jeste da to rade bez imalo stida, ističući s ponosom ta svoja putovanja, sve svoje komunikacije, svu prošnju para u kojoj su bili prije nekoliko dana u Moskvi, sa namjerom da obezbijede dodatne fondove kako bi završili posao koji nisu završili 16. oktobra”, kazao je Ðukanović.

Neki već osuđeni

Petorica državljana Srbije, koji se terete za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, priznali su nedavno da su planirali nasilno probiti policijski kordon i zauzeti Skupštinu Crne Gore u noći održavanja parlamentarnih izbora.

Osuđeni su na po pet mjeseci zatvora.

Od ostalih uhapšenih u istom predmetu u pritvoru su ostali bivši zapovjednik Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić, te još nekoliko osoba.Prethodno su državljani Srbije Aleksandar Aleksić, Miloš Aćimović i Perica Andrić priznali da su bili dio kriminalne organizacije.

I oni su osuđeni na po pet mjeseci zatvora zbog “stvaranja kriminalne organizacije”.Andrija Mandić i Milan Knežević, jedina dvojica osumnjičenih političara iz DF-a, tokom saslušanja negirali su da poznaju bilo koga od osoba za koje tužitelji tvrde da su planirale izazivanje kaosa na dan parlamentarnih izbora.

(Klker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku