hamburger-icon

Kliker.info

Čovićeva noćna mora : Kandidaturu Zelenike podržat će još dvije stranke – HS i HSP

Čovićeva noćna mora : Kandidaturu Zelenike podržat će još dvije stranke – HS i HSP

01 Juna
22:27 2018

Stranka HDZ 1990. imat će svoje kandidate za sve razine vlasti u Bosni i Hercegovini na izborima zakazanim za 7. oktobar, a za poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH najvjerojatnije će biti predložena Diana Zelenika, najavio je predsjednik HDZ 1990. Ilija Cvitanović u odvojenim intervjuima koje su bosanskohercegovački mediji objavili u četvrtak.

– Gospođa Zelenika je realan kandidat HDZ-a 1990 za člana Predsjedništva BiH, odnosno jedina kandidatkinja za tu fukciju. Mislim da je vrijeme za radikalniju promjenu i da je vrijeme za nekog ko nije bio na toj poziciji i da je vrijeme za nekog “slabijeg spola” da bude u Predsjedništvu BiH, rekao je Cvitanović.

Kazao je kako će u naredna dva dana s njom biti obavljene konsultacije o kojima ovisi hoće li ona pristati na ponuđenu kandidaturu.

Iako sudjeluju u radu Hrvatskog narodnog sabora (HNS), neformalnog tijela koje koordinira djelovanje najvećeg broja stranaka s hrvatskim predznakom u BiH, u HDZ 1990. su odbili poziv predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića za zajednički izlazak na izbore i odlučili se za odvojeni nastup, vjerovatno s Hrvatskom strankom (HS) koju vodi Božo Skopljaković i a moguće i HSP-om na čijem je čelu Nikola Raguž.

HDZ 1990. je i na izborima 2014. godine imao svog kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH a to je bio Martin Raguž.

On je tada osvojio gotovo 95 hiljada glasova no izbore je ipak dobio kandidat HDZ BiH Dragan Čović koji je dobio podršku 128 hiljada birača.

HDZ zajedno sa sedam stranaka s kojima planira koalirati na predstojećim izborima još nije objavio ime svog kandidata za člana Predsjedništva BiH no nema dileme kako će to ponovo biti Čović.

Zelenika će, sve su prilike moći računati i na podršku HSP-a i Hrvatske stranke BIH.

Predsjednik Hrvatske stranke BiH Božo Skopljaković kaže da su HS BiH i HDZ 1990 su još uvijek u koalicijskim pregovorima.

– Mogu samo reći da za sada sve ide na obostrano zadovoljstvo veoma dobro, a naredne sedmice ćemo i finalizirati pregovore. Puno toga ovisi o ovoj sjednici koju oni imaju sutra, tako da ćemo naredne sedmice imati konkretnije rezultate, kazao je Skopljaković za Vijesti.ba.

Podrška HSP-a, neće izostati potvrdio je predsjednik ove stranke Nikola Raguž.

– Dianu Zeliku smatramo odličnim kandidatom koji se može oduprijeti trenutnoj politici kojom dominira srpska politika preko Milorada Dodika. Za Dianu Zeleniku smatramo da je prihvatljiva cijeloj hrvatskoj opoziciji koja drugačije razmišlja i koja želi zaustaviti lošu politiku Dragana Čovića, a koja je pogubna za hrvatski narod. HSP će podržati Dianu Zeleniku, kaže Raguž.

Zelenika je inače poznata kao žestoki kritičar HDZ-a BIH, posebice njenog lidera Dragana Čovića, za kojeg tvrdi da je Hrvate podijelio na bogate i egzistencijalno ugrožene te da su rezultati njegove pogubne politike vidljivi u totalnom gospodarskom krahu, hirošimskoj demografskoj slici, političkom rasulu te u konačnici surovom siromaštvu.

Iz HDZ 1990 su najavili i da će na izborima imati kandidate na svim razinama.

(Kliker.info-SB)

Podijeli

Jedan komentar

 1. sahzija
  sahzija 03 Juna, 01:48

  E, pa kako je to ovaj napisao, Dezulovic je u pravu, a Oslobodjenje u krivu.
  E, pa lako je tako, fino podastres argumente, koristis logiku i analiziras situaciju, diskriminirajuci cinjenice od budalastina, emocije od informacija i pokusas biti fer i pravedan.
  To je lako.
  Hajd’ ti probaj ko drugi, psuj, vrijedjaj i sarkaziraj.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku