hamburger-icon

Kliker.info

Čović ne odustaje : U Bruxellesu zajedničko predstavništvo kantona u kojima su Hrvati većina

Čović ne odustaje : U Bruxellesu zajedničko predstavništvo kantona u kojima su Hrvati većina

24 Juna
15:47 2018
Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović najavio je da će pri Asocijaciji evropskih regija u Bruxellesu biti otvoreno zajedničko predstavništvo nekoliko kantona iz BiH u kojima većinski žive Hrvati.

“U Bruxellesu već egzistira više predstavništava iz BiH i nedostaje nam ovo predstavništvo koje bi na dostojan način oslikavalo područje gdje žive Hrvati”, rekao je Čović.

On je naveo da su Hrvati, u skladu sa ustavima kantona, koji omogućavaju uvezivanje njihovog zajedničkog djelovanja u sklopu nadležnosti koje im ustavno pripada, završili pripreme i uskoro će to predstavništvo biti otvoreno, prenose federalni mediji.

Čović je izrazio zahvalnost hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću i županijama iz Hrvatske, koji su preko svojih predstavništava u Bruxellesu pomogli da budu riješeni svi administrativni problemi za otvaranje zajedničkog kantonalnog predstavništva iz BiH.

On je dodao da je prostor već obezbijeđen, te da je uvjeren da će predstavništvo u Bruxellesu veoma brzo biti otvoreno.

“Predstavništvo će nam omogućiti da predstavimo svoju evropsku politiku, komuniciramo s tamošnjom administracijom, a omogućiće nam vezivanje za sve one institucije koje omogućavaju da se priključimo velikim projektima”, istakao je Čović.

On je napomenuo da Hrvatska, iako članica EU, ima veći broj županijskih predstavništava u Bruxellesu.

(Kliker.info-Seebiz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku