hamburger-icon

Kliker.info

Cjelodnevna blokada saobraćajnica : Borci ne odustaju od svojih zahtjeva, policija poduzima mjere da ne dođe do eskalacije !?

Cjelodnevna blokada saobraćajnica : Borci ne odustaju od svojih zahtjeva, policija poduzima mjere da ne dođe do eskalacije !?

01 Marta
01:48 2018

Zbog cjelodnevne blokade najvažnijih magistralnih puteva i ulaza u gradove Tuzla, Zenica, Mostar, Sarajevo formiran je štab na nivou Federalne uprave policije.

Demobilisani borci Armije RBiH i HVO-a blokirali su put M-17, Vogošćansku petlju, Šićki Brod u Tuzli, Ivan-Sedlo, a kasno večeras i put Jajce-Banja Luka i put prema Krajini zbog čega su se stvorile kilometarske kolone, a stotine građana je blokirano na putevima.

Niko od predstavnika vlasti cijeli dan nije se obratio borcima, te poručuju da ostaju tokom noći pod otvorenim nebom. Temperatura se već spustila dobro ispod nule, te je pred borcima hladna i duga noć.

– Policija preduzima mjere da ne dođe do eskalacije, kazao je večeras za N1 Mevludin Halilović, komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo dodavši da je u kontaktu s kolegama iz ostalih kantonalnih MUP-ova.

– Imamo plan djelovanja, ali pošto se radi o čitavoj Federaciji, naše aktivnosti će biti usklađene s aktivnostima ostalih policijskih agencija, kantonalnih MUP-ova i Federalne uprave policije – rekao je Halilović.

Policija preduzima sve aktivnosti da ne dođe do eskalacije i narušavanja javnog reda i mira.

Kako je ranije za Patriju kazao jedan od boraca koji se nalazi na Ivan-Sedlu “neće se skloniti pa i pod cijenu da padne mrtva glava.” Kažu da su upozoravali vlast da će doći do blokade ukoliko ne ispune njihove zahtjeve. Borci traže borački dodatak, borački registar i prestanak finansiranja boračkih udruženja.

Na skoro svim blokiranim mjestima borci su naložili vatru, a na Ivan-Sedlu je obaranjem balvana dodatno blokiran put Sarajevo-Konjic-Mostar.

Desetine bivših boraca okupilo se i na Vogošćanskoj petlji u Jošanici koji su naložili vatru. Poručili su da neće formirati pregovarački tim te pozivaju ministra boraca FBiH Salku Bukvarevića da dođe na pregovore.

S obzirom da je sutra i neradni dan jer je Dan nezavisnosti, danas su zabilježene i veće gužve. Udruženje poslodavaca FBiH reagiralo je tokom dana pozivajući borce da blokiraju institucije koje su im onemogućile ostvarivanje prava, a ne ceste jer i privreda trpi kao i radnici.

Intenzitet blokada ne jenjava ni u Zenici na putu M-17, na Ivan-Sedlu, Šićkom Brodu u Tuzli te se spontano pridružuju i građani ali i drugi saborci.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku