hamburger-icon

Kliker.info

Ćiro: Živjeti u BiH, a navijati za Portugal čisti je primitivizam

Ćiro: Živjeti u BiH, a navijati za Portugal čisti je primitivizam

13 Novembra
14:54 2009

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, Miroslav "Æiro" Blaževiæ, gostovao je u èetvrtak naveèer u emisiji na Televiziji Bosne i Hercegovine (BHT1).Noæ uoèi puta za Lisabon na prvi dvoboj dodatnih kvalifikacija za SP Blaževiæ je eterom proširio optimizam.Krenuo je samozatajno, no iznervirala ga je TV-anketa: nije bio zadovoljan što su neki graðani zadovoljni veæ postignutim, a posebno su ga zasmetale izjave dvojice "mangupa", koji su prednost dali Portugalcima:- Obzirom da je selektor reprezentacije Æiro Blaževiæ, doista je sve moguæe. Recimo, moguæe je da nas Portugal pobijedi 3-0 – rekao je jedan od anketiranih.- Malo sam razoèaran. Veæinom su ljudi dragi i dobronamjerni, ali nas svojim izjavama opravdavaju za sluèaj neuspjeha. Ali moram vam reæi: mi æemo proæi Portugal! Svima i svemu usprkos. Ja moram komunicirati optimizam. A ova dvojica što su rekli, sram ih bilo – rekao je Æiro, pa se nakon nekog vremena vratio na tu temu:

– Ovo što sam èuo primitivizam je i šovinizam. Žive u Bosni i Hercegovini, a navijaju za Portugal. Kažu da æe Portugal pobijediti. E, ‘oæe klinac pobijediti.Iskoristio je Æiro i priliku okrznuti najviše organe vlasti u državi:- Obeæali su iz Vlade da æe nam platiti avion za Portugal. Još ga uvijek nisu platili. Pa ‘oæete li više platit’ ili neæete? Nije da nam to treba. Ali treba nam njihova gesta. Ona bi nam puno znaèila, mojim momcima, kad bi znali da je taj vitalni dio države uz nas.Na pitanje je li moguæe ujediniti narode u Bosni i Hercegovini kao što je on, Æiro, ujedinio igraèe svih triju nacionalnosti u reprezentaciji, i može li nogometna reprezentacija biti katalizator tog procesa, izbornik je kazao: – Nogomet to može za jedno kratko vrijeme. Na duge staze to mora politika.

Kako ste uspjeli ustalititi tako pozitivnu atmosferu unutar reprezentativnog tabora?, pitala je voditeljica.

– To je jako složena formula i trebalo bi mnogo više vremena da vam to objasnim. Imam svoje regule, striktan sam u tome. Nitko ne može izvan regula. Igraèi sami vele da su obitelj, familija. Kad je u pitanju plasman na SP, optimist sam zbog njihova ambijenta i njihova talenta. Oni nemaju tu afirmaciju koju imaju zvijezde velikih reprezentacija, a nisu ništa slabiji. Ktome, imaju i velik prostor progresa.Nakon što je iz studija pušten prilog s priprema u Novom Vinodolskom, s izjavama novopeèenog reperezentativca Harisa Medunjanina i Edina Džeke, Æirino se lice razvuklo u osmijeh:- Drago mi je, kad ih ovako gledam, što su toliko pametni. Ali to me niti ne èudi. Ne bi mogli igrati u ovakvoj reprezentaciji da nisu tako pametni. Jako su pametni, he, he…O utakmici s Portugalom još je rekao i ovo: – Igraèi su i previše galvanizirani, stalno pitaju "kad æe ta subota". Moram smanjivati tenzije umjesto da ih pojaèavam. Zašto? Zato da iskažemo ono što imamo, ono u èemu smo najjaèi, a to su nogometna lopovština, vic, štos…, ono što je naš èovjek uvijek morao imati da bi preživio.  (Kliker.info-Totalsport) 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku