hamburger-icon

Kliker.info

CIK: Poznat broj stranačkih mandata i u skupštinama F BiH i RS

CIK: Poznat broj stranačkih mandata i u skupštinama F BiH i RS

19 Oktobra
16:23 2006

Mandate u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH je osvojilo ukupno 11 političkih subjekata, od čega četiri koalicije i sedam političkih stranaka.
 U Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH bira se 98 zastupnika od čega 73 izravno iz 12 višečlanih izbornih jedinica i 25 zastupnika kroz kompenzacijske mandate.
 Koalicija HSP-Đapić Jurišić-NHI koalicija za jednakopravnost je osvojila jedan mandat (izravni); Koalicija Hrvatsko zajedništvo HDZ1990-HZ-HSS-HKDU-HDU-Demokršćani osvojila je sedma mandata (pet izravno i dva kompenzacijom); SNSD-Molirad Dodik osvojila je jedan mandat (izravni); Narodna stranka Radom za boljitak osvojila je tri mandata (sva tri kompenzacijska); Stranka za BiH je osvojila 24 mandata (19 izravno i pet kompenzacijom); SDP BiH osvojila je 17 mandata (13 izravno i četiri kompenzacijom); SDA je osvojila 28 mandata (23 izravno i pet kompenzacijom); Koalicija HDZ-Hrvatska koalicija-HNZ-HSP osvojila je osam mandata (sedam izravnih i jedan kompenzacijom); Koalicija Patriotski blok BOSS-SDU BiH osvojila je tri mandata (jedan izravni i dva kompenzacijom); BPS-Sefer Halilović osvojila je četiri mandata (jedan izravni i tri kompenzacijom); DNZ BiH osvojila je dva mandata (oba izravno). Što se tiče kvote od po četiri člana svakog konstitutivnog naroda koja mora biti zastupljena u ovom domu, ona je zadovoljena.

 

Članica SIK-a Lidija Korać priopćila je rezultate za Narodnu skupštinu RS-a.
 
U izborima za NSRS je sudjelovalo 30 političkih subjekata, a u ovom sazivu bit će zastupljeno devet političkih subjekata.
 To su: SNSD-Milorad Dodik sa 41 osvojenim mandatom (32 redovna i devet kompenzacijskih); SDS osvojila je 17 mandata (13 redovnih i četiri kompenzacijska); Demokratska narodna stranka-narodni savez osvojila je četiri mandata (tri redovna, jedan kompenzacijski); Srpska radikalna stranka RS-a osvojila je dva mandata; Stranka za BiH osvojila je četiri mandata (jedan redovni i tri kompenzacijska).
 Korać je kazala da su od četiri mandata koja su pripala Stranci za BiH, samo tri mandata su dodjeljena iz razloga što ova stranka na svojoj kompenzacijskoj listi nije imala više kandidata.  „Jedan mandat u NSRS ostat će upražnjen“, kazala je Korać.      
 Socijalistička partija je osvojila tri mandata (redovni); SDP BiH je osvojila jedan mandat (redovni); SDA je osvojila tri mandata (jedan redovni i dva kompenzacijska) i PDP-e RS je osvojila osam mandata (šest redovnih i dva kompenzacijska).
 Korać je kazala da sukladno amandmanima na Ustav RS-a i Izbornom zakonu BiH, NSRS-a mora imati najmanje po četiri člana iz svakog konstitutivnog naroda.  
 „U raspodjeli mandata za NSRS-a jedan mandata SDS-a je prenijet na PDP-e RS da bi se zadovoljila ustavna i zakonska kategorija zastupljenosti po najmanje četiri člana iz svakog konstitutivnog naroda. U ovom slučaju radilo se o predstavnicima hrvatskog naroda, jer je PDP-e imao kompenzacijsku listu na kojoj su se nalazili pripadnici hrvatskog naroda. Mandat koji bi mogao biti dodjeljen SDS-u, sukladno odredbama zakona, prenesen je na PDP-e“, pojasnila je Korać.

(Kliker.info)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku