hamburger-icon

Kliker.info

CIK na potezu : Zastave Srbije sastavni dio izborne kampanje u Drvaru

CIK na potezu : Zastave Srbije sastavni dio izborne kampanje u Drvaru

13 Septembra
12:59 2014

srbijafl321Drvar je već prvi dan zvanične izborne kampanje za opće izbore u Bosni i Hercegovini osvanuo sa obilježjima: plakatama, bilbordima i reklamama političkih partija. Interesantno je da su njen sastavni dio i zastave susjedne države – Republike Srbije.Ekipa Anadolije zabilježila je da su zastave Republike Srbije izvješene u šetalištu pored Javne ustanove Centar za kulturu i sport Drvar u samom centru grada.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine pozvala je prije početka zvanične izborne kampanje političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija, kao i nezavisne kandidate i njihove pristalice, te zaposlene ili na drugi način angažirane u izbornoj administraciji da se uzdrže od korištenja nacionalističke i antidržavne retorike i da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije, da vode fer izbornu kampanju. Poziv je upućen povodom službenog početka izborne kampanje za opće izbore 2014. godine u Bosni i Hercegovini koja je počela 12. septembra i traje do 11. oktobra 7 sati  ujutro, kada počinje izborna šutnja. To je period u kojem politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost sa svojim programom i kandidatima.

Predstavnici medija i birači pozvani su  da daju svoj doprinos da kampanja i cijeli izborni proces protekne u demokratskom okruženju.
“Jedna od zakonskih zabrana u pravilima ponašanja političkih subjekata u izbornoj kampanji, na koju posebno skrećemo pažnju, je korištenja jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje. Središnje izborno povjerenstvo BiH ima ovlaštenja da izrekne novčanu kaznu koja ne prelazi iznos od 10.000 konvertibilnih maraka, ukloni ime kandidata sa kandidacijske liste ako se utvrdi da je kandidat lično odgovoran za povredu zakona ili da poništi ovjeru političkog subjekta. Koja će od navedenih sankcija biti izrečena zavisi od težine učinjenog prekršaja kao i učestalosti”, istakao je predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Stjepan Mikić.

U tom periodu političkim subjektima zabranjeno je: uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati štampane oglase, postere , plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje, vođenje kampanje na način kojim se narušava  polna (rodna) ravnopravnost. Isto se odnosi na  postavljanje štampanog, pisanog ili bilo kojeg drugog materijala u vezi sa izbornom kampanjom unutar ili na zgrade u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna preduzeća, javne ustanove  i mjesne zajednice, kao i na vjerskim objektima, javnim putevima i javnim površinama, odnosno, dozvoljeno je  samo na onim mjestima  predviđenim za plakatiranje i oglašavanje.

Nije dozvoljeno nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini, ometati skupove dugih političkih subjekata, kao i podsticati druge na takve aktivnosti, sprečavati novinare da obavljaju svoj posao u skladu sa pravilima profesije i  izbornim pravilima, kao i lažno predstavljanje  u ime bilo kog političkog subjekta.  (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku