hamburger-icon

Kliker.info

Charles Simic : Biće veliko krvopoliće jer su političke partije u Americi zavoljele rat

Charles Simic : Biće veliko krvopoliće jer su političke partije u Americi zavoljele rat

31 Avgusta
06:21 2017

 Niko više nije protiv rata, rekao je Charles Simic, jedan od najvažnijih svjetskih pjesnika u prostorijama izdavačke kuće Arhipelag, čiji je gost u Beogradu.Simić je američki pjesnik i esejista srpskog porijekla i sutra uveče će govoriti pred publikom u beogradskom Domu omladine kada je zakazano književno veče posvećeno njegovom stvaralaštvu.

Prethodna dva gostovanja  Simića u njegovom rodnom gradu, 2006. godine i 2011. godine predstavljaju neke od najuzbudljivijih književnih programa u Beogradu u protekle dvije decenije. Nikada toliko mnogo medijskih ekipa nije bilo u prostorijama izdavačke kuće Arhipelag kao što je to na konferenciji na kojoj je govorio Charles Simic. Cijenjeni pjesnik smatra da se čovječanstvu u kojem je Donald Trump predsjednik Amerike, ništa dobro ne piše.

“Pitao je nedavno generale koliko tog nuklearnog oružja ima Amerika, a oni su slegli ramenima i rekli mu ‘mnogo’. On je onda tražio objašnjenje od tih generala zašto negdje konačno ne upotrebe to oružje. Ti generali su budale, ali nisu baš velike budale. Oni su naša nada da neće sve da se pretvori u prah. Samo da budem potpuno jasan: i da je Hillary Clinton došla na vlast opet bi izbio rat brzo, jer je imala svoje planove u Siriji”, objasnio je Simic.

On je istakao da nema više optimista u Americi u pogledu budućnosti zemlje ni ishoda Trumpove vladavine.

“Pričao sam sa nekim prijateljima kasno noću poslije nekoliko čaša dobrog vina i oni su su mi snuždeni kazali da je politički sistem potpuno narušen i slomljen. Sve insitucije koje su vodile računa o tome da nešto ne može biti urađeno, jednostavno su posustale pred velikim kapitalom. Vrhovni sud je presudio da za sto miliona može sve da se kupi u američkoj politici”, rekao je Simic.

Na novinarsko pitanje da li je odsustvo javnog dobra u javnim politikama proizvelo talas nezadovoljstva i pesimizma u svjetskim razmerama Simic kaže da se tako nešto nije slučajno dogodilo.

“Kada demokratija funkcioniše i ideja slobodnog društva bude ideal građana koji žive u nekoj državi, onda to nije dobro za biznis. Mnogo je bolje kada se svi posvađaju. Ima mnogo desničarske propagande na radiju. Ideja javnog dobra sada u Americi, svodi se danas na desničarske stavove kako crnci ništa ne rade a voze skupa kola, migranti se šetaju, a sve to izdržavaju bijelci koji rade. Posljedice toga su veoma opsane. Čak i političari u Demokratskoj partiji za vrijeme izbora ne smiju da zucnu za vrijeme predizbornih kampanja da je recimo ‘Pravda za sve'”, kaže Simic.

Prema rječima velikog pesnika, danas studenti slabo žele da čitaju jer to više nije “cool”.

“Imam običaj da pred studente donesem veliki broj knjiga jer u mojoj biblioteci više nema mesta za nova izdanja. Prije tri godine kako bi spustio knjige na katedru one bi bile razgrabljene, sada jedva neko dođe i pogleda o čemu se radi. Jedan student mi je objasnio da nije cool da se nosi knjiga po ulici. Stvarno mladi ljudi slabo čitaju, a to nije dobro. Pitao sam nedavno svoje studente ko je  Jack Nicholson  i oni nisu uspjeli da mi odgovore. Eto u kojem svijetu mi živimo”, rekao je Simic.

Beograd Simicu izgleda veće i ljepše nego što je to bilo kada je u njemu poslednji put bio 2011. godine.

“Lijepo je. Veliki grad, nema šta. Sinoć sam stigao, pa ću pogledati još malo” , kazao je Simic i dodao da će svaku tehnološku revoluciju preživjeti poezija.

“Preživjela je tri hiljade godina pa će i ovo danas što se dešava” kazao je Simic.

(Kliker.info-B92)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku