hamburger-icon

Kliker.info

Čelnik republikanaca u američkom Senatu konačno čestitao Bidenu i Harris: ‘Amerikanci mogu biti ponosni da smo dobili potpredsjednicu‘

Čelnik republikanaca u američkom Senatu konačno čestitao Bidenu i Harris: ‘Amerikanci mogu biti ponosni da smo dobili potpredsjednicu‘

16 Decembra
03:13 2020

Čelnik republikanaca u američkom Senatu Mitch McConnell  konačno je  čestitao novom predsjedniku Joeu Bidenu i potpredsjednici Kamali Harris na pobjedi na izborima 3. novembra.

McConnell je u Senatu prihvatio pobjedu demokrata u utrci za Bijelu kuću nakon što ju je dan ranije potvrdio kolegij elektora. 

Gotovo deset minuta dug govor u kojem je hvalio mandat republikanskog predsjednika Donalda Trumpa, McConnell je završio kazavši kako želi „čestitati izabranom predsjedniku Joeu Bidenu“ koji je „mnoge godine posvetio“ radu za javnu službu.

Čelnik republikanske većine priznao je kako se 3. novembra nadao „drugačijem rezultatu“, ali i da „se svi Amerikanci mogu ponositi da je naša nacija po prvi put dobila potpredsjednicu“, prenosi agencija Reuters. 

McConnell je od početka novembra ignorirao pritisak javnosti da prizna Bidenovu pobjedu, tvrdeći da Trump ima pravo pravno osporiti rezultate izbora. 

U isto vrijeme  izabrani amewrički predsjednik Biden je potvrdio da je telefonom razgovarao sa McConellom i da su se saglasili da se “uskoro sastanu”.

“Iako nismo saglasni u pogledu mnogo stvari, ima nekih na kojima možemo zajedno da radimo”, rekao je Biden novinarima.

Lider demokrata u Senatu Chuck Schumer je posle McConellovog obraćanja pozvao Trumpa da “okonča svoj mandat uz određeni stepen učtivosti i pristojnosti” i da prizna da će “Joe Biden  biti naš novi predsednik”.

U međuvremenu, predsjednik Tramp je na Twitteru  nastavio da iznosi neosnovanje tvrdnje o “izbornoj prevari”.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku