hamburger-icon

Kliker.info

Čekajući pravo veta kantonima : DF se povlači sam zbog mehanizma koordinacije?

Čekajući pravo veta kantonima : DF se povlači sam zbog mehanizma koordinacije?

21 Oktobra
07:24 2015

koordinacija21Demokratska fronta (DF) Željka Komšića iz državne vlasti može izaći samo pod dva uslova, od kojih je prvi privoljavanje SDS-a da to podrži, a drugi pristajanje SDA na mehanizam koordinacije koji kantonima daje pravo veta.

Ovo je za “Nezavisne” potvrdio Emir Suljagić, član Predsjedništva DF-a, reagirajući na koalicijski sporazum SDA-SBB, čime je, praktično, pozicija DF-a, kao bivšeg partnera SDA, poljuljana na svim nivoima vlasti u državi.

“Jedan od ozbiljnih problema tog mehanizma jeste da se ustavna kategorija pokušava riješiti odlukama Vijeća ministara. On kantonima daje mogućnost veta, i mi u tom slučaju izlazimo iz Vijeća ministara”, najavljuje Suljagić.

On ide i korak dalje te se pita zbog čega se onda uopće ratovalo i zbog čega nije prihvaćen Kutiljerov plan iz 1992. godine, “jer bi danas najmanje 100.000 ljudi bilo živo”.

“Ovaj mehanizam koordinacije, ovaj dokument je ideja o tome kako 110.000 birača HDZ-a kolonizira dva miliona Bošnjaka, Bosanaca i ostalih koji žive u Federaciji”, tvrdi Suljagić.

I doista, prvo i osnovno pitanje koje se nameće pred novu koaliciju jeste kako namjeravaju provesti suštinu svog sporazuma na državnom nivou, u Vijeću ministara (VM), u kojem DF participira s jednim ministrom i zamjenikom (Slavko Matanović i Emir Suljagić) te je dio većine u Predstavničkom domu.

“Naš prvi korak je federalna vlada, a onda ćemo vidjeti dalje. Ovaj proces će se odvijati u etapama, sve u skladu s poslovnicima, zakonima i ustavnim procedurama”, naglašava Amir Zukić, generalni sekretar SDA.

Na isto pitanje u SBB-u nisu imali odgovor. Fahrudin Radončić, lider partije, ni juče nije odgovarao na naše pozive, dok nam je Omer Čevra, portparol SBB-a, kratko poručio “da nemaju komentara”.

U HDZ-u su, međutim, mnogo jasniji. Tako Nikola Lovrinović, član Predsjedništva stranke, poručuje da će podržati rekonstrukciju VM.

“Nitko iz parlamentarne većine nema razloga da to ne podrži. Mislim da DF nije u prigodi da o tomu odlučuje. Nadam se da ćemo to završiti čim prije”, poručuje Lovrinović sa službenog puta iz Brisela.

Ipak, ako je suditi po stavu iz Saveza za promjene, grupacije tri partije iz RS bez koje je nemoguće provesti rekonstrukciju Vijeća ministara, male su, gotovo nikakve šanse da se DF tek tako izbaci kako bi se uveo SBB.

Aleksandra  Pandurević, član Predsjedništva SDS-a i šef Kluba poslanika ove stranke u parlamentu BiH, kaže da s njima niko o tome nije razgovarao.

“Što se SDS-a tiče, na snazi je platforma i sporazum sa SDA i DF-om. A ministar Matanović dobro radi svoj posao”, ističe Pandurevićeva.

Inače, u pozadini ključne borbe za pozicioniranje najvećih igrača, i manje partije traže svoje mjesto pod suncem (u raspodjeli fotelja).

Tako je juče, uoči zaključenja ovog broja “Nezavisnih”, Stranka za BiH na sjednici Predsjedništva odlučivala “hoće li ostati dio koalicije u FBiH”, budući da su, nakon ulaska SBB-a, izvisili za već obećano Ministarstvo energetike.

Istovremeno, lideri A-SDA i Stranke za narod BiH, Nermin Ogrešević i Ramo Isak, potpisali su juče sporazum o ujedinjenju stranaka. Ogrešević je rekao kako je u kontaktu sa čelnicima SDA o rješavanju njihovog učešća u vlasti, ali da neće biti tu “samo da bi se podrazumijevali”, već da očekuju i pozicije.

(Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku