hamburger-icon

Kliker.info

Čeka se objava konačnog poraza ISIL-a : Pogledajte nevjerojatnu snimku predaje

Čeka se objava konačnog poraza ISIL-a : Pogledajte nevjerojatnu snimku predaje

22 Marta
15:32 2019

Je li Islamska država konačno poražena? Vijesti koje stižu iz Sirije su proturječne – američki CBS, primjerice, javlja kako nije potpuno jasno je li ISIL definitivno poražen u svom posljednjem uporištu, sićušnoj enklavi u mjestu Baguz na jugoistoku Sirije, okruženoj s tri strane Sirijskim demokratskim snagama (SDF), a s četvrte strane rijekom Eufrat.

Ipak, CBS-ov reporter Charlie D'Agata javlja da je bitka koju SDF, savez kurdskih i arapskih pobunjenika koji podržava međunarodna koalicija predvođena SAD-om (a koji je prethodno oslobodio i “prijestolnicu” ISIS-ovog kalifata, Raku), praktički gotova. Nijedna crna zastava ISIL-a više se ne vidi u mjestu, a i paljba je od srijede utihnula.

SDF je u utorak zauzeo logor u kojem su džihadisti organizirali posljednji obranu te malene enklave i potisnuli zadnje borce na komadić zemlje na obali Eufrata.

Dužnosnici SDF-a demantirali izvještaj o kraju bitke

Kurdski portal Hawar jučer je javio da je SDF “oslobodio čitav Baguz od plaćenika Daeša” (arapsko ime za ISIS) te da je kampanja “završila porazom” zloglasne terorističke organizacije, no SDF-ovi dužnosnici odmah su demantirali ovaj izvještaj i potvrdili da su borbene operacije i dalje u tijeku.

“Češljanje (terena) nastavlja se u kampu Baguz i nema istine (u izvještaju) o potpunom oslobođenju sela”, priopćio je glasnogovornik SDF-a, kako prenosi Daily Mail. Fox News također javlja da je Baguz oslobođen, pozivajući se na izvore s terena. Američki predsjednik Donald Trump i sam se oglasio o ovom pitanju u srijedu, najavljujući da će ISIL pasti do kraja tog dana. Pritom je pokazao novinarima dvije karte Sirije, jednu koja pokazuje područja pod kontrolom Islamske države kada je on izabran 2016. i kako to izgleda danas.

“Kada sam preuzeo, bio je to kaos”, rekao je Trump pokazujući crvena područja pod nadzorom ISIS-a. “Sada, na donjoj… nema crvene. Zapravo, postoji mala točka koja će nestati do večeras. Tako da je ISIL crveno ovdje, a donja je kako to izgleda danas”, rekao je u srijedu.

Čak 60 hiljada terorista i civila predalo se od početka godine

Ipak, službeni proglas o konačnoj pobjedi nad posljednjim, najokorjelijim džihadistima još uvijek se čeka, a dok ne bude objavljen, ne možemo sa sigurnošću reći da je ISIS poražen.

Ugrađeni videozapis

Znamo, međutim, da je gotovo 60 hiljada terorista, članova njihovih obitelji i drugih civila od početka godine izišlo iz enklave i predalo se SDF-u, kako javlja Fox News. Sada se uglavnom nalaze u improviziranim logorima u pustinji, dok SDF i koalicija ne nađu trajno rješenje za njih.

Snimka koja se ovih dana pojavila zorno prikazuje razmjere ove masovne predaje džihadista. Na njoj se vidi nepregledna kolona ljudi u pustinji, u odrpanoj odjeći, lica prekrivenih maramama, kako stoje ili sjede jedan ispred drugoga dok čekaju da ih borci koji su ih zarobili otpreme u logor.

Kako javlja Index.hr objavio ju je sirijski novinar Mohamed Hasan. “Najdulja kolona pripadnika ISIS-a različitih nacionalnosti predala se Sirijskim demokratskim snagama”, napisao je u objavi na Twitteru.

SDF je u međuvremenu zatražio od SAD-a pomoć u uspostavi posebnog suda koji bi ovim teroristima sudio u Siriji, na teritoriju koji drže ove snage.

Iako će gubitak Baghouza biti velika prekretnica u sada već osam godina dugom ratu u Siriji, ta skupina i dalje je prijetnja. Neki su ostaci IS-ovaca skriveni u središnjoj sirijskoj pustinji, a drugi su pobjegli u iračke gradove gdje će voditi kampanju destabiliziranja vlade.

Sudbina IS-ova vođe Abu Bakra al-Baghdadija nije poznata, kao ni što je s ostalim zapovjednicima, iako SAD vjeruje da je al-Baghdadi danas u Iraku.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku