hamburger-icon

Kliker.info

Ćamil Duraković : Očekujem da ovo prestane biti opština koja će samo živjeti od donacija, od nekog iskanja i moljenja !

Ćamil Duraković : Očekujem da ovo prestane biti opština koja će samo živjeti od donacija, od nekog iskanja i moljenja !

10 Novembra
14:25 2015

DurakovicU Srebrenici  su u toku završne pripreme za međunarodnu Investiciono-razvojnu konferenciju, koja će se u tom gradiću održati 11. i 12 novembra.

„Ulice su oprane, dotjerane, ono što se moglo popraviti, popravilo se. Adaptirana je sala Kulturnog centra u kojem će se konferencija i održati te su popravljeni prilazni putevi banji Guber, a kako bi joj učesnici i investitori mogli prići“, kaže na početku razgovora za Al Jazeeru “amil Durakovi’ , načelnik općine Srebrenica.

Ovo je prvi put da Srebrenica, mimo 11. jula, organizira ovakav jedan skup i da biznismeni i političari iz Bosne i Hercegovine i regije dolaze u sam grad. Kakva je atmosfera u Srebrenici uoči tog događaja?

– Ovo je zaista najveći događaj u Srebrenici mimo 11. jula i njeni građani imaju velika očekivanja. O Srebrenici se uglavnom govorilo u julu i to većinom sa političkih pozicija, nakon čega je ona obično zaboravljana, pa smo uvijek morali čekati sljedeći juli da nas se sjete. Sada, i biznismene i političare dovodimo u sam grad i želimo da razgovaramo o miru, o budućnosti, o ulaganjima i razvoju. Rekli smo da nećemo ovaj put govoriti o prošlosti, ali je činjenica da je baš ta prošlost razlog zbog kojeg sada govorimo o budućnosti.

Ovog puta neće biti priče o politici, niti svađe i prepucavanja, nego ćemo se okrenuti razvoju i miru koji će trajati bar narednih stotinu godina.

Koje projekte će općina Srebrenica predočiti investitorima?

– Pored infrastrukturnih projekata, kojih je desetak, predstavit ćemo tzv. brownfield i greenfield projekte. Kompanije koje već djeluju u opštini Srebrenica –  Guber, Alma Ras, Prevent, Bios, Rudnik Sase, Bos-Agro Food, Mag-mal, Srebreničanka, Klas, Fabrika za pocinčavanje – predstavit će svoje pozitivne priče, ali će sa investitorima razgovarati i o tome šta treba doraditi, dograditi…  Tu su i opštinski projekti izgradnje novih kapaciteta u industrijskim zonama Zeleni Jadar, Potočari i Skelani. Naravno, bit će ponuđeni i projekti iz šumarstva, turizma, poljoprivrede i slično.

Koliko se investitora i iz kojih zemalja prijavilo za konferenciju i koji projekti ih najviše interesiraju?

– Imamo skoro 300 prijavljenih učesnika, od kojih su pola investitori i biznismeni, a pola osobe iz politike i javnog života. Što se tiče investitora, imamo najave dolaska predstavnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije, ali se mi najviše uzdamo u domaće investitore. Također su dolazak potvrdili predstavnici više zemalja iz regiona, kao i ambasada, međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini…

Osim investitora, koga sutra očekujete u Srebrenici?

– Svoj dolazak potvrdio je premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, predsjednik RS-a Milorad Dodik i premijerka vlade RS-a Željka Cvijanović, predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov, kao i jedan ili svi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Također, očekuje se dolazak i predsjednika Slovenije Boruta Pahora, zamjenika premijera Crne Gore te predstavnici OSCE-a, EU-a, zvaničnici Kraljevine Holandije, SAD-a, Saudijske Arabije…

Moram kazati da sam ponosan što je opština Srebrenica u stanju okupiti ovako važne ličnosti iz politike, kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz regije, a zbog čega – ne moram puno objašnjavati. I drago mi je da će se oni odazvati pozivu.

Koja su vaša očekivanja od ove konferencije?

– Osim što očekujem da se Srebrenica počne razvijati shodno njenim kapacitetima i mogućnostima, da se broj nezaposlenih, a kojih je sada 50 posto, znatno smanji, očekujem da ovo prestane biti opština koja će samo živjeti od donacija, od nekog iskanja i moljenja. I, naravno, da Srebrenice u svijesti javnosti bude i mimo 11. jula.

Konferencija, koliko znamo, nije koštala Srebrenicu ni marke. Ko ju je finansirao?

– To je istina. Sve u vezi organizacije konferencije, materijala za konferenciju, obezbjeđenja smještaja učesnika, ali i uređenja grada, finansirao je naš partner – UNDP. Veliku pomoć nam je pružio i Sarajevo Bussines Forum, odnosno Bosna Bank International, čiji su ljudi sa našim službenicima iz opštine vrijedno radili na organizaciji.

Da bi se ikako mogla održati konferencija u gradu, mi smo imali samo jedan prostor – Kulturni centar, ali je on bio u očajnom stanju. Sada je adaptirana njegova sala, kao i prilazni putevi i šetnice na Guberu. Za te popravke i prepravke već je uloženo 50 hiljada eura, tako da možemo reći da su već vidljivi rezultati konferencije. Naravno, morat će se još toga uraditi, ali to što želimo ovdje popraviti i nanova izgraditi nećemo moći riješiti samo putem ove konferencije. Bitno je da smo krenuli od mrtve tačke.

Kad je o sigurnosti zvanica riječ, možete li kazati šta ste uradili po tom pitanju?

– Zaista mislim da će ovo, sa sigurnosnog aspekta, biti dobro organiziran događaj. Taj posao na sebe su preuzele policijske agencije, Agencija za koordinaciju, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a, protokoli Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Vlade RS-a, predsjednika RS-a, Vlade Srbije…

Iskreno se nadam da neće biti nikakvih incidenata ni iznenađenja, odnosno da će iz Srebrenice u naredna dva dana biti odaslane samo dobre vijesti.

Snježana Mulić- Softić (Aljazeera)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku