hamburger-icon

Kliker.info

Bush pozvao Sanadera u Bijelu kuću na sastanak posvećen Balkanu

Bush pozvao Sanadera u Bijelu kuću na sastanak posvećen Balkanu

18 Septembra
09:59 2006

Poziv je u Zagreb stigao prije nekoliko dana, a premijer Sanader je sa zadovoljstvom prihvatio nazočnost i sudjelovanje na okruglom stolu. Vjesnik iz diplomatskih izvora doznaje kako je to i velika počast da se premijer nađe u društvu istaknutih svjetskih lidera s kojima Bush želi razmijeniti mišljenja.
Bit će riječi i o stanju u regiji, a američki predsjednik će s velikom pozornošću saslušati lidere koji će govoriti o trajnoj stabilizaciji na Balkanu. Očekuje se i sudjelovanje srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, koji će američkog predsjednika informirati o stanju na Kosovu.
Premijer Ivo Sanader u srijedu navečer će se obratiti govorom i na Općoj skupštini UN-a. Ove godine uz premijera u New Yorku će biti i hrvatski predsjednik Stipe Mesić. Predsjednik i premijer, očekuje se, govorit će o perspektivama Hrvatske unutar Europske unije i približavanju euroatlantskim integracijama. Isto tako će govoriti o stanju u regiji i nastojanju Hrvatske da dođe do trajne stabilizacije na jugoistoku Europe.
Predsjednik Mesić u petak će održati predavanje na Harwardu, dok će premijer Ivo Sanader u petak nazočiti skupu na Sveučilištu Yale, gdje će se raspravljati o budućnosti Balkana. Jedan od organizatora tog skupa je profesor Ivo Banac, a svoje sudjelovanje najavili su i srbijanski predsjednik Boris Tadić, kosovski premijer Agim Ceku, bivši predsjednik bugarske vlade Simeon i mnogi ugledni profesori. Želja je organizatora skupa da se o stanju na jugoistoku Europe više zainteresira i američka administracija, a ako je suditi po pozivu koji je premijer Sanader dobio od predsjednika Busha, očito postoji interes Washingtona.
Uoči odlaska Stjepana Mesića i Ive Sanadera u New York američka diplomacija poručila je Hrvatskoj da su odnosi dviju država dosad najbolji. Do kraja godine očekuje se i službeni poziv predsjednika Busha za posjet Ive Sanadera Bijeloj kući. Bio bi to prvi službeni posjet visokoga hrvatskog dužnosnika američkom predsjedniku.

 

 

Vjesnik/kliker. info

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku