hamburger-icon

Kliker.info

Bush nastavlja po svome

Bush nastavlja po svome

16 Septembra
00:40 2006Piše: Halil Šetka


Svakodnevno ponavljajući da Amerika nema alternativu u borbi protiv terorizma, predsjednik SAD Georg Bush rizikuje da bude proglašen veoma dosadnim političarem koji gotovo papagajski ponavlja jedne te iste fraze o pomenutoj temi. Bush međutim, vrlo dobro zna da su svi ljudi na kugli zemaljskoj pa tako i američki osjetljivi , kada su u pitanju bezbjedonosne teme i da samo tako može pomoći svojim republikancima u borbi sa demokratima pred nastupajuće izbore za Kongres SAD. Od drugih tema Bush bježi kao đavo od krsta jer svi parametri pokazuju da je tokom svoje šestogodišnje vladavine zanemario sve sfere života pošto od ratova u Afganistanu i Iraku te borbe protiv terorizma jednostavno nije posvetio dužnu pažnju ekonomiji, zdravstvenom osiguranju, zaštiti zemlje od elementarnih nepogoda. Njegovi savjetnici ga tako pripremaju da on sa bilo koje teme prelazi na njemu najdražu koja mu je na kraju počela izdašno  da vraća za uloženi trud. Naime, najnovija ispitivanja javnog mijenja  , koja danas objavljuju američki mediji pokazuju da Bushu i republikancima u posljednje vrijeme raste podrška američkih birača. Demokrati i pored te činjenice vjeruju da će u novembru preuzeti makar jedan dom Kongresa pošto su kako kažu građani frustrirani načinom vođenja države i ponašanjem predsjednika. On je naravno i danas nastavio po svome tokom press konferencije u Bijeloj kući gdje je još jednom ponovio da rat protiv terorizma nema alternativu. 
– Moj posao  i administarcije ovdje u Washingtonu je da zaštitimo našu zemlju kako najbolje znamo i umijemo
kazao je američki predsjednik i poentirao u svom stilu da je struktura neprijatelja Amerike takva da jednostavno moraju ponovo napasti.
Naravno ovo je ponovo naglašeno i zbog  Odbora za oružane snage Senata koji je da podsjetimo ju
čer odbio  Bushev  zakonski prijedlog na osnovu kojeg bi se ozakonile agresivne tehnike ispitivanja i ponašanja prema osumnjičenim za terorizam. Pomenuti odbor je uzeo u obzir nedavnu preporuku Ustavnog suda da je dosadašnja praksa  u ovakvim slučajevima bila neustavna zbog nedostatka zakonske regulative. Zbog svega toga Bush je danas ponovio da će  pomenuti prijedlog koji između ostalog predviđa i suđenja pred posebnim vojnim tribunalima , poslati na izjašnjavanje u Kongres. U toj namjeni neće ga očito spriječiti ni trojica uvaženih republikanskih senatora, Graham, Worner i Mc Cain, koji su otvoreno ustali protiv opasnih presedana. Uostalom i samo otvaranje rasprave na temu da li treba ili ne treba poštivati Pravila Ženevske konvencije za Ameriku koja se svim silama trudi da bude simbol slobode, predstavlja neprocjenjivu štetu.

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku