hamburger-icon

Kliker.info

Burno u Kongresu : Predstavnički dom osudio Trampove “rasističke” komentare

Burno u Kongresu : Predstavnički dom osudio Trampove “rasističke” komentare

17 Jula
06:50 2019

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju kojom se osuđuju, kako se navodi, “rasistički” komentari predsjednika Donalda Trumpa o članicama Kongresa iz manjinskih zajednica. Za rezoluciju su glasale sve demokrate a pridružilo im se četvoro republikanaca.

Rezolucijom, usvojenom sa 240 prema 187 glasova, snažno se osuđuju Trumpovi “rasistički komentari koji su legitimizovali i povećali strah i mržnju prema novim Amerikancima i ljudima drugih rasa”.

Trump, koji je kritikovan od kada je objavio komentare na Twitteru  u nedjelju, nije ublažio svoje stavove.

Trump je ranije poručio da članice Kongresa treba da napuste SAD “ako nisu zadovoljne” a jedan novinar ga je pitao kuda bi trebalo da odu.

“To je na njima. Gdje god žele – ili mogu da ostanu”, odgovorio je predsjednik za vreme sastanka kabineta u utorak. “Ali treba da vole našu zemlju. Ne bi smjele da mrze našu zemlju.”

On  je, držeći parče papira, rekao da ima “spisak stvari koje su rekle te članice Predstavničkog doma, koje su tako loše, tako strašne da ne želim da ih pročitam.”

Trump je dodao: “Po mom mišljenju, one mrze našu zemlju.”

Nekoliko sati ranije, na Twitteru, predsednik je objavio da “u njemu nema ni trunke rasizma”. Tramp je, počevši od nedelje, više puta napadao četiri članice Predstavničkog dom Ilhan Omar, Aleksandriju Okasio-Kortez, Ajanu Presli i Rašidu Tlaib, od kojih nijedna nije bjelkinja.

Lider većine u Predstavničkom domu Steny Hoyer, koji je najavio glasanje o rezoluciji, izrazio je nadu da će republikanci “staviti zemlju ispred partije” i glasati za mjeru zajedno sa demokratama.

Republikanci, koji su manjina u Predstavničkom domu, su – međutim – osudili rezoluciju. “Sve je to politika”, istakao je republikanski lider u donjem domu Kongresa Kevin McCarthy, dok je kongresmen Steve Scalise, drugi po rangu republikanac u Predstavničkom domu zaljučio da je to “samo još jedna prilika da se napadne predsjednik.”

(Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku