hamburger-icon

Kliker.info

Buha: Frowick i Bildt obećali Republici Srpskoj odcjepljenje

Buha: Frowick i Bildt obećali Republici Srpskoj odcjepljenje

19 Septembra
21:32 2006

Prijedlog da se Republika Srpska nakon odreðenog vremena izdvoji iz BiH podrazumijevala su ustavna rješenja koja su rezultat Daytonskog sporazuma, piše Blic.

Buhina izjava je reakcija na tvrdnje Muhameda Šaćirbegovića da je postojao sporazum između tadašnjeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića i najviših predstavnika američke administracija da se Srbima omogući pravo na referendum. Buha tvrdi kako ne zna za postojanje takvog dogovora, ali izražava uvjerenje da bi do razlaza i došlo da "čelnici RS od sredine 1997. godine do danas nisu milom ili silom popuštali i odricali se atributa samostalnosti RS svaki put kada je to od njih tražila takozvana međunarodna zajednica, a po želji bošnjačke strane“. – RS se u ovom sporazumu pojavljuje kao samostalna državna jedinica koja, s ranije oformljenom federacijom muslimana i Hrvata, ulazi u sastav BiH. Predstavnici međunarodne zajednice od Roberta Frowicka do Carla Bildta, tijekom 1996, 1997. i 1998. godine uvjeravali su nas da će Srbi imati priliku da se potpuno osamostale ukoliko daytonsko ustavno rješenje ne bude moglo dovest do funkcionalne suglasnosti između dvije državne jedinice, rekao je za srbijanski "Blic" profesor Banjalučkog univerziteta Aleksa Buha koji je od 1992. do 1998. godine bio ministar vanjskih poslova RS.

Šaćirbegović je rekao i to da je postojao i dogovor da Srbima budu predate enklave Srebrenica, Žepa i Goražde, što Buha i potvrđuje. – U vrijeme stvaranja Daytonskog sporazuma, Žepa, Srebrenica i Goražde predstavljali su problem u stvaranju održivih teritorijalnih cjelina. Bilo je raznih pokušaja da se taj problem riješi, da bi 1995. godine, u vrijeme kada je Daytonski sporazum bio u izgledu, američka strana nametnula muslimanima rješenje po kome bi ove tri zone bile sastavni dio RS, kaže Buha.

(BLIC)

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku