hamburger-icon

Kliker.info

Budućnost aktuelnih saveza : Sve je moguće pa čak i stvaranje normalnih koalicija ?

Budućnost aktuelnih saveza : Sve je moguće pa čak i stvaranje normalnih koalicija ?

19 Avgusta
13:51 2014

komsic-radoncic21Svakim danom u svakom pogledu ,što smo bliže izborima u oktobru, bjelodano se pokazuje da su u pravu oni koji tvrde da su za većinu političkih čelnika u Bosni i Hercegovini izbori pitanje života i smrti pošto vrlo dobro znaju da će večina izbornih gubitnika, nakon formiranja nove vlasti, morati zadužiti prugasto odijelo.

Piše : Halil Šetka (Kliker.info)

Upravo zbog ove činjenice ,predizborna kampanja skoro svih učesnika u izbornom procesu je počela neuobičajeno rano i žestoko, bolje reći prljavo. Ovu ukupnu situaciju, čini se da je najbolje objasnio profesor Kazaz u jednoj rečenici, kazavši otprilike , da će pobjednici imati samo jedan izbor, hapsiti.Druga, odnosno treća karakteristika predizbornog procesa, ogleda se u činjenici da niko ,bar javno, ne priznaje, tajno uspostavljene predizborne koalicije. Ova ocjena naročito se odnosi na Federaciju BiH, dok je u Republici Srpskoj situacija nešto jasnija,pošto su Ivanić, Čavić i Bosić uspostavili neformalni ali poprilično čvrsti front kojem je prioritetni cilj rušenje aktuelne Dodikove vlasti.

Na drugoj strani, na teritoriji koja je tokom ratnih godina bila pod kontrolom Armije RBiH situacija je po ovom pitanju nejasna, konfuzna i do te mjere dramatično promjenljiva, da se na kraju i najbolji poznavaoci političkih prilika pitaju , hoće li politička konfiguracija koalicionih blokova i koalicija ostati nepoznata do samog finiša predizborne kampanje. Priču po ovom pitanju, pokrenuli su da podsjetimo pojedini mediji mnogo prije predizborne kampanje, u to vrijeme poprilično smjelom tvrdnjom da saradnju i načela buduće koalicije pokušavaju dogovoriti Komšić, Radončić i Čović.

Nedavno je uslijedio odgovor Demokratske fronte koja kategorički stoji iza svojih riječi da su čvrsto u koalicioni zagrljaj pali SDA i SDP, odnosno njihovi čelnici Zlatko Lagumdžija i Bakir Izetbegović. Za dobro upućene u tužnu bosansko-hercegovačku zbilju ovo ništa nije neobično jer dokazuje da vladari naših sudbina vode računa isključivo o stranačkim i vlastitim interesima.

Da nije tako, pomenuti čelnici ne bi sklapali neprirodne koalicije koje se u normalnim zemljama sa razvijenom parlamentarnom demokratijom sklapaju isklučivo u krajnjoj nuždi, odnosno jedino onda kada su isrpljene sve ostale varijate uobičajenog načina koaliranja. Nakon svega postavlja se međutim pitanje koliko su pomenute koalicije, koje više liče na saveze o nenapadanju , mogu izdržati na skliskom predizbornom terenu do oktobra. Koalicija SDA i SDP-a za koju i Izetbegović i Lagumdžja tvrde da je samo fikcija njihovih rivala, na terenu se može isčitati po tome da dvojica čelnika, već duži vremenski period ne razmjenjuju uopšte bilo kakve optužbe , a više nego je očito da su i njihovi pojedinačni istupi u javnosti sinhronizovani i suprostavljeni drugom pomenutom bloku.

Za sada to izgleda nekako i funkcioniše ali je pravo pitanje, šta će biti kada za koji dan krene prava kampanja kada će kandidat SDP-a Bakir Hadžiomerović morati odlučiti hoće li svoje omiljene 60 minutne projektile uputiti i prema svom imenjaku Bakiru Izetbegoviću. U slučaju da odustane, to bi bilo više nego jasan znak da je pomenuta koalicija čvrsta i stabilna te da je mlađi Bakir u startu pristao da bude Lagumdžiji kurban , odnosno žrtveno janje pomoću kojeg je doživotni šef SDP-a ponovo eskivirao svoj ulazak u borbu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

U svakom slučaju, na osnovu Hadiomerovićeve retorike, vrlo brzo ćemo vidjeti da li je ovaj predizborni savez o nenapadanju dugovjek ili nije. Slična situacija trenutno je i u drugom taboru, navodnom bloku Demokratske fronte Željka Komšiča, SBB Fahrudina Radončića i Čovićevog HDZ-a. Demokratska fronta je ispoštovala Čovićev uslov da ne kandiduje jakog kandidata iz reda hrvatskog naroda, Komšić dobija ekskluzivan prostor u Avazu, dok Radončić novim društvom pojačava svoju reputaciju pragmatičara i podebljaje svoje poštenje i borbu protiv korupcije.

U ovom šarolikom društvu najviše će u narednom periodu na kušnji biti odnosi između Komšića i Radončića , odnosno Suljagiča koji još uvjek ne dobija svoj prostor u Avazu ili sam mudro zaobilazi partnersku zamku . I u ovom slučaju nije nemoguće očekivati da jedan od dva jaka kandidata bude igrao u korist drugog. Ne treba smetnuti sa uma da je prije par dana Balkanom prostrujala vijest da je Fahrudin Radončić jedan od optuženika u predmetu protiv narko bosa Nasera Keljmendija u Prištini. U slučaju da se ova vijest vrlo brzo pokaže istinitom to bi iz temelja poljulalo integritet i vjerodostojnost Radončića u utrci za člana Predsjedništva BiH, nakon čega bi sve opcije bile otvorene, pa čak i ona da Fahrini birači pomognu Suljagiću.

Ovo naravno pominjemo samo kao mogućnost koja pokazuje da su pomenute koalicije bez bilo kakvih temeljnih vrijednosti što je preduslov da poluče neku vijednost ili napredak po bilo kojem osnovu. U kontekstu ove priče moramo na kraju pomenuti i jučerašnju vijest iz Mostara, a ona kaže da je na pomolu dogovor o osnivanju prve postizborne koalicije na federalnom nivou. Dalje se navodi da bi pomenuti savez bio sastavljen od SDA, Demokratske fronte – Željko Komšić, HDZ-a 1990. i SPP-a. Procjene govore da ova kombinatorika ima smisla pošto predsjednici pomenutih stranaka već duže vrijeme imaju dobre odnose,a i stranački programi se poprilično poklapaju.

U svakom slučaju ovo je nagovještaj da priča o koalicijama , kako predizbornim , tako i postizbornim još u pravom smislu nije ni počela . Dodatak ovoj tvrdnji može poslužiti i informacija da su ovih dana intenzivirani kontakti između Demokratske fronte i Stranke za BiH i to preko starih ppoznanika iz američkog grada Louisville , Reufa Bajrovića i Muhameda Fazlagića.Prema informacijama sa kojima raspolažemo, savjetnici stranačkih predsjednika su na dobrom putu da dogovore osnove buduće saradnje. Očekuje se da o tome ovih dana razgovaraju i predsjednici stranaka Komšić i Jerlagić ,a između redova se može isčitati da bi Suljagič nakon toga mogao biti poprilično jači.Ništa ni ovdje ne bi bilo neobično da samo par dana prije nastanka ovog  teksta, gotovo nije bilo sigurno da će glasovi članova Stranke za BiH ići na konto Bakira Izetbegovića.

Podijeli

Jedan komentar

  1. Kaylee
    Kaylee 14 Decembra, 04:38

    Thank you thank you my friend!Yes I’ve felt like I ha2;7&#8v1net been reading my favorite blogs enough lately or left enough comments. I’ve been answering emails about the app. I’ve been answering emails from new readers who share their story with me. That’s the part I enjoy! I love to meet new people doing great things!Thanks so much Adrienne!

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku