hamburger-icon

Kliker.info

British Airways traga za 300 000 putnika koji su letjeli ozračenim avionima

British Airways traga za 300 000 putnika koji su letjeli ozračenim avionima

01 Decembra
10:55 2006

 

 Tragovi zračenja prethodno su nađeni i na sedam londonskih adresa na kojima se Litvinenko zatekao neposredno nakon svog trovanja. No istraga koju provodi Scotland Yard počela se sada baviti i zrakoplovima. British Airways pokušava pak ući u trag više od 300.000 putnika koji su u međuvremenu letjeli na tri »boeinga« te kompanije na kojima su nađeni tragovi zračenja. Šanse da je itko od putnika ozbiljnije kontaminiran vrlo su male, ali British Airways ništa ne želi prepustiti slučaju. Yard nije priopćio zašto ga zanimaju ta tri zrakoplova, koji su osim Moskve posjećivali i druga odredišta. Zna se, međutim, da detektivi žele rekonstruirati kretanje svih osoba koje su bile u dodiru s Litvinenkom. Tragovi niskog radioaktivnog zračenja na avionima mogli bi potjecati od bilo koga tko se našao u blizini otrovanog bivšeg špijuna. No, tragove je mogla ostaviti i osoba koja je u Britaniju unijela radioaktivnu tvar.
Litvinenko, inače žestoki kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina nije se nalazio ni na jednom od letova koji se sada istražuju. Na njima su, međutim, bili drugi pojedinci o kojima se sada vodi britanska policijska istraga. Među njima su i dva Rusa, Andrej Lugovoj i Dmitrij Kovtun, s kojima se Litvinenko sreo u jednom londonskom hotelu 1. studenoga, onog dana kad mu je pozlilo. U petak će se u Britaniji obaviti obdukcija tijela Litvinenka, a patolozi će biti pomno zaštićeni da se i sami ne bi kontaminirali.

S Litvinenkom
se na dan kad mu je pozlilo sreo i talijanski obavještajni stručnjak Mario Scaramella koji je sada pod zaštitom britanske policije. Ruska savezna služba za nadzor prometa objavila je direktivu o jačoj kontroli razine radijacije u međunarodnim zračnim lukama širom zemlje. »U svezi s pronađenim tragovima radioaktivnih izotopa u tri zrakoplova kompanije British Airlinesa, od kojih se jedan sada nalazi u zračnoj luci Domodjedovo, u ruskim međunarodnim zračnim lukama pojačana je kontrola radijacije«, navodi se u priopćenju. Također će se pojačati kontrola tekućina i gelova u zrakoplovima koji pripadaju stranim zrakoplovnim kompanijama, kao i razina radijacije unutar zrakoplova. Tragovi radioaktivnih tvari pronađeni su u dvama zrakoplovima British Airlinesa u sklopu istrage o smrti Aleksandra Litvinenka.

 

Vjesnik

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku