hamburger-icon

Kliker.info

Britanski Independent tvrdi : Moskva i Berlin imaju tajni plan, Merkel će priznati Krim u zamjenu za sigurnu isporuku plina?

Britanski Independent tvrdi : Moskva i Berlin imaju tajni plan, Merkel će priznati Krim u zamjenu za sigurnu isporuku plina?

31 Jula
20:16 2014

MerkelPutin12Na dan kada je Europska unija i formalno Rusiji nametnula paket oštrih ekonomskih sankcija zbog njezine uloge u ukrajinskoj krizi, britanski Independent objavio je bombastičnu vijest o navodnom tajnom dogovoru njemačke kancelarke Angele Merkel i Vladimira Putina kojim bi ukrajinska kriza trebala biti okončana.Pozivajući se na neimenovane izvore bliske tajnim pregovorima, Independent navodi da se mirovni plan bazira na dvama ciljevima: stabilizaciji stanja na ukrajinskoj granici i jakoj financijskoj injekciji uzdrmanoj ukrajinskoj ekonomiji, uključujući i novi energetski sporazum koji bi zajamčio sigurnost isporuke plina.Iako bi se u međunarodnoj zajednici malo tko usprotivio ovakvim ciljevima, iza njih zapravo stoji prilično kontroverzna ideja koju bi neke moćne države sasvim sigurno teško probavile. Tajni plan, naime, predviđa međunarodno priznanje neovisnosti Krima i njegove odluke o ulasku u Rusku Federaciju.

Prvi dio stabilizacijskog plana obvezao bi Rusiju da prekine davati financijsku i vojnu podršku separatističkim skupinama na istoku Ukrajine, a zauzvrat bi trenutno odmetnute rusofone regije dobile veću autonomiju unutar Ukrajine. Istovremeno, ukrajinski bi se predsjednik obvezao da njegova država neće tražiti učlanjenje u NATO savez.Ruski predsjednik Vladimir Putin zauzvrat bi obećao da neće blokirati ili ometati nove trgovinske odnose Ukrajine i Europske unije, koji se temelje na sporazumu sklopljenom prije nekoliko tjedana.Drugo, Ukrajini bi bio ponuđen novi dugoročni ugovor s ruskim plinskim gigantom Gazpromom kojim bi se uredili način i cijena isporuke plina. Trenutno na snazi nije nikakav ugovor, ukrajinske zalihe plina su sve manje i vjerojatno će biti iscrpljene do zime. Dođe li do toga, toj zemlji prijete ekonomski i društveni krah.Jedan dio tajnog dogovora predviđa i da Rusija kompenzira Ukrajinu s milijardu dolara na osnovu izgubljene dobiti za korištenje vojnih postrojenja na Krimu. Prije aneksije tog poluotoka, Rusija je s Ukrajinom imala dugoročni ugovor o najmu zemljišta i luka za potrebe svoje crnomorske flote.

Svi su ovi detalji navodno dogovarani prije obaranja malezijskog Boeinga, nakon čega je tajni dogovor došao pod upitnik. No, Independent navodi da je u srijedu od više insajdera, koji su sudjelovali u pregovorima, doznao da je tajni plan i dalje aktualan te da je zapravo riječ o jedinom planu koji trenutno uopće postoji za rješavanje ukrajinske krize.'Pregovori su zastali zbog katastrofe leta MH17, ali očekuje se da će biti nastavljeni nakon što krene istraga nesreće. Postizanje dogovora je u interesu svih strana. Nadajmo se da će razgovori ponovno krenuti ako dođe do zadovoljavajućeg dogovora o pokretanju istrage uzroka pada aviona na letu MH17’, citirao je Independent neimenovanog insajdera.Glasnogovornik britanskog Foreign Officea za britanski list je rekao da nema saznanja o tajnim pregovorima, a dodao je i da je mala vjerojatnost da bi SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo uopće priznali da je Krim ruski. U njemačkom veleposlanstvu u Londonu nisu bili raspoloženi za komentare.Njemačka, inače, ima izuzetno snažne gospodarske veze s Rusijom i to je proteklih mjeseci, sve do obaranja malezijskog Boeinga, bio ključni faktor zbog kojega Europska unija nije bila u stanju postići dogovor o oštrijim sankcijama protiv Rusije.

Sama kancelarka Merkel, koja tečno govori ruski, godinama je radila na jačanju svojevrsne njemačko-ruske gospodarske osovine, a od izbijanja kaosa u Ukrajini često su je smatrali jedinom značajnom osobom u međunarodnoj zajednici koja je u stanju izvršiti pritisak na Putina.'Ovo je Merkeličin plan. Ona se o svemu direktno dogovarala s Putinom. Kancelarka mora riješiti krizu jer napetost u Ukrajini ili zahlađenje odnosa s Rusijom nikome nije u interesu. Nitko ne želi novi Hladni rat’, pojašnjava jedan insajder pozadinu pregovora.Independent u konačnici kao jednu od ključnih osoba za eventualno postizanje bilo kakvog novog sporazuma s Gazpromom spominje Dmitrija Firtaša. Riječ je o jednom od najbogatijih ukrajinskih poduzetnika, koji je svojedobno ispregovarao prvi veliki plinski deal između Ukrajine i Rusije, koji je na snazi bio od 2006. do 2009. godine.On je navodno u sjajnim odnosima i s aktualnim ukrajinskim šefom države Petrom Porošenkom i s ruskim čelnicima i mnogi ga vide kao mogućeg posrednika u sklapanju novog ugovora. No, problem je što se našao na američkoj tjeralici, a trenutno se nalazi u Austriji. U tijeku je ekstradicijski postupak i njegova moguća buduća uloga u rješavanju krize krajnje je neizvjesna. (Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku