hamburger-icon

Kliker.info

Božo Vrećo u Pressingu : Ko ne uživa u mom glasu ima problem sa sobom !

Božo Vrećo u Pressingu : Ko ne uživa u mom glasu ima problem sa sobom !

08 Septembra
00:38 2015

Bozica12“Moj put je bio trnovit, ali i bajka. Nakon studija sam odlučio preći u kolijevku sevdaha. Nije bilo jednostavno doći u grad u kojem nisam imao nikoga”, rekao je Božo Vrećo, bosanska new wawe senzacija, autor i interpretator sevdalinki gostujući u prvoj emisiji nove sezone Pressinga na N1.

Dodao je da ga je pjesma spasila, dala mu podstreka da nastavi dalje. “Sevdah je moja misija koja me nadahnjuje. Život je veliki izazov i rizik, a ja volim riskirati. Sevdah je ljubav koja me privukla i dovela u ovaj grad. Za ljubav se mora žrtvovati.

Dok je bio Božo iz Foče koji pjeva, bio je omiljen u Sarajevu. Kada se počeo drugačije oblačiti, šminkati, počelo se sumnjati ko je i šta je Božo.Moj mozak je ženski.

Svaka reakcija koju iznesem je moja odbrana.”

Stranci mu kažu da su razmijeli i osjetili sevdah, iako on ne prevodi pjesme na engleski.

Ja nisam ušao u sevdah da bi bio glumac. To je jedini žanr kome sam okrenut. Žrtvujem se za njega. Sve osude i prozivke vas još više vežu za njega. Ako postoji poseban partner za mene je to sevdah ili sevdalinka. Znao sam da će biti svjetla i tame, ali je mnogo više svijetla.”

Za sebe kaže da je i muškarac i žena. Kako je biti drugačiji.

Najbolje kada ne razmišljate o tome, nego biti ono što jeste. Žene me obožavaju. Žena jače osjeća, ljubi i prašta. Muškarci zatvore oči i slušaju me. Nikada mi se nije desilo da neko ode s mog koncerta.

Haljina na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala je izazvala bum, osude i kritike.

Dok sam u sufi suknji, koja se povezuje s islamom, niko nema negativan komentar. Kada sam došao u nečemu što je futurizam, potpuno drugačiji val koji ide s mojom slobodom, želio sam vidjeti koliko nama fali da se na nekome istresemo.”

Svaki atak na mene do sada je bio verbalni. Ako bi se desio fizički, on bi bio atak na ženu u meni.

Na pitanje kako ljudi u Sarajevu, Foči ili bilo gdje drugo na Balkanu reaguju na njegovu pojavu, Vrećo odgovara: “Nisam osoba koja ne privlači pažnju. Za mnom se okreću i muškarci i žene. Bilo bi mi neobično da se neko ne okrene s prikrivenim komentarom. S tim sam odrastao. Sarajevo nije sredina koja često nekome izražava pažnju.”

Predstava Koštana neće doživjeti premijeru u Beogradu na Terazijama. Reditelj kaže da uprava pozorišta nije imala hrabrosti da Vrećo odigra tu ulogu.

Koštana je drugi ja. Negdje sam se prisjetio odrastanja kroz Koštanu, ona propagira slobodu. Predstave će sigurni biti, ne na Terazijama, ali negdje drugo hoće.”

Gledateljka N1 je pitala Vreću da li bi izvršio promjenu spola i da li je sretan u svojoj koži, na što je on odgovorio: “Nikada ne bih promijenio spol. Dovoljno sam i žena i muškarac. Ne mogu roditi dijete, ali ću pokušati da ga usvojim. Sretan sam u svojoj koži.”

Uz ezan i islam se budim, ali se nisam htio odreći vizantijskog i sefardskog, a vraćam se i katoličanstvu. Uvijek sam se trudio držati na okupu to četvero. Ne propagiram niti jednu vjeru kao najznačajniju i najposebniju. Dobar čovjek dobro prepoznaje. Mora se zagrebati ispod površine, a to je problem našeg društva”, smatra Vrećo.

Conchita Wurst teži Cher i komercijalnoj varijanti. Ja težim iskoni, takvu muziku stvaram i pjevam.On je voditelju Pressinga, Amiru Zukiću, rekao da je svaka njegova pjesma posvećena majci.

Gledaoc N1 Vreću je pitao zašto skrnavi bosansku tradiciju, jer kao muškarac pjeva ženskim glasom sevdalinku i oblači se kao žena.

Ko ne uživa u mom glasu ima problem sa sobom. Svaka moja interpretacija je dovoljno složena i kompleksna i ja je ne želim pojednostaviti. Ne donosim sevdah koji će svako slušati. Sevdah pripada posebnima.”

On je kazao da je ljudima čudno kako opstaje u ovoj sredini.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku