hamburger-icon

Kliker.info

Božo Ljubić: Treći entitet je rješenje za održivu BiH

Božo Ljubić: Treći entitet je rješenje za održivu BiH

02 Septembra
21:17 2006

U prisustvu više stotina članova i simpatizera iz cijele BiH danas je u  dvorani Hrvatskog doma Herceg Stepana Kosače održana izborna konvencija koalicije Hrvatsko zajedništvo predvođena HDZ-om 1990   na kojoj su predstavljeni njihovi kandidati za državnu, federalnu i kantonalne razine vlasti.


Pored čelnika stranaka koalicije Hrvatsko zajedništvo predvođeni Božom Ljubićem, skupu su prisustvovali  glavni tajnik HDZ-a Hrvatske Ivan Jarnjak, potpredsjednik Sabora i članovi Predsjedništva HDZ-a Hrvatske Luka Bebić, saborski zastupnici Zdenka Babić Petričević, Krešimir Ćostić i Ivan Ćosić, kao i predstavnici HSS-a Hrvatske. Na skupu su govorili predsjednik Hrvatskih demokršćana Petar Milić, predsjednik HSS Marko Tadić, lideri HKDU-a i HDU Ivan Musa i Miro Grabovac Titan, te Martin Raguž i Božo Ljubić u ima HDZ 1990.Predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić, govoreći o programskim ciljevima koalicije i stranke koju predvodi, rekao je da dvonetitetska, kao i unitarna BiH nisu moguće!


– Moguća rješenja za održivu BiH su različiti federalne složene države u kojoj će prava konstitutivnih naroda biti standardizirana na jednak, simetričan način, a individualna prava  na razini EU standarda. To je rješenje  koje će uvažavati cjelinu hrvatskog korpusa u BiH. Mogući oblici takvog federalizma su osnivanje tri entiteta s diskontinuitetom teritorija, federacija 4 ili 5 regija i federacija kantona – rekao je Ljubić. Osvrnuo se i na rad svoje glavne konkurencije na Općim izborima, te  rekao da je HDZ-a predvođen Draganom Čovićem  lošom politikom dovela do krize  političkog subjektiviteta hrvatskog  naroda.


Skupu su se obratili i izaslanici premijera Hrvatske i predsjednika tamošnjeg  HDZ Ive Sanadera, Ivan Jarnjak i Luka Bebić, koji su istakli nespornu podršku Hrvatske koaliciji okupljenoj oko Ljubića. Štaviše, Bebić je otvoreno kazao da, ako je do sada bili nedoumica oko podrške HDZ-a Hrvatske, da sada treba biti svima jasno da podržavaju Ljubića. Na tom fonu upriličeno je obraćanje Ive Sanadera putem video linka. On je kazao da Hrvati moraju potvrditi svoje mjesto u BiH.  Istako je da su Hrvatska i BiH prijateljske zemlje, ali «toga neće biti ukoliko Hrvati ne sačuva svoju ravnopravnost i suverenost».– Za Hrvate u BiHH su ključni   Opći izbori. Drago mi je da ste formirali Hrvatsko zajedništvo jer su ovo izbori ti koji trebaju biti jamac da će hrvatski narod zadržati svoj status u BiH i da on neće biti više upitan. Mislim da je zajedništvo Hrvata i svih stranaka u BiH koji nas predstavljaju Hrvate od strateškog interes. Treba se ujediniti oko  strateških pitanja – rekao je Sanader. On je pozvao i druge hrvatske stranke da se uključe u Hrvatsko zajedništvo, jer je to, kako je rekao, jedini pravi put.


Dodao je kako je Hrvatska,   kao supotpisnica Dejtonskog sporazuma i u skladu sa svojom ustavnom obavezom da brine za Hrvate iz BiH, apsolutno zainteresirana za status i budućnost ovdašnjih Hrvata.


Nad dvoranom Herceg Stjepan Kosača u Mostaru lebdio je duh Franje Tuđmana. Čelnici Hrvatske koalicije  učinili su sve da bi se stekao takav dojam. Božo Ljubić je više puta isticao da je on bio čovjek kojeg je odabrao i podržavao Franjo Tuđman, a u hvalospjevima je o povijesnoj ulozi Tuđmana i HDZ-a za odbranu Hrvata u BiH govorio i zloglasni bivši predsjednik HDZ-a Božo Rajić. Skup su «uveličale» i karikature tipa Pere Markoviać, Smiljka Šagolja i drugih.

(Kliker.info)

Sanaderovo «dobro večer» u podne

Zanimljivo je da je, iako je oficijelni spiker najavio Sanaderovo direktno obraćanje mostarskom skupu video linkom, njegova poruka najvjerovatnije bila ranije snimljena, što su organizatori  nastojali prikriti. Tako se moglo desiti da Sanader prisutnima  u podne poželi «dobro veče».

Podrška kardinala Puljića i provincijala Džolana

Mada nisu bili prisutni, kardinal Vinko Puljić i provincijal Bosne Srebrene fra. Mijo Džolan uputili su pismo povodom konvencije Hrvatskog zajedništva u kojem su otvoreno podržali HDZ 1990 i koaliciju Hrvatsko zajedništvo. Nisu spominjali imena, ali se iz tona oba pisma dala naslutiti direktna kritika HDZ-a Dragana Čovića, prije svega zbog činjenice da je bio spreman prihvatiti ustavne promjene, koje su, kako su konstatirali vrhovni poglavari Katoličke crkve u BiH, trebali legalizirati uređenje BiH stvoreno na zločinima. Istakli su kako hrvatskom narodu trebaju  bolji lideri, oni koji se neće boriti amo za lične interese i u skladu s tim povlačiti političke poteze.  Kardinal Puljić pozvao je Hrvate da glasaju na predstojećim izborima, istakavši da je ne izlazak na Opće izbore znači podršku «onima koji  ne žele naš suverenitet».

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku