hamburger-icon

Kliker.info

Bosanski bjegunac u Americi : Oca ubicu pronašao na internetu i prijavio ga policiji

Bosanski bjegunac u Americi : Oca ubicu pronašao na internetu i prijavio ga policiji

12 Maja
02:43 2009

Kada bih ga sreo, samo bih mu opalio šamar i otišao da ga više nikada ne vidim, počinje svoju ispovijest Oslobođenju Adi Gradaščević, sin Damira Gradaščevića, osu­đe­nog za ubistvo Miloša Vujića Panića, sarajevskog taksiste kojeg je njegov otac ubio 1993. u ratnom SarajevuDamira Gradaščevića je, podsjećamo, prije nekoliko dana uhapsila američka policija po međunarodnoj potjernici koju je BiH za njim raspisala jer nije odslužio sedmogodišnju robiju na koju je osuđen 2000. BiH je zatražila izručenje, a odluku o tome æe donijeti američki imigracioni sud..Zvanična verzija kaže da je Gradaščević Vujića Panića ubio 13. septembra 1993. iz pištolja nakon kratke svađe i tuče između njih dvojice i Miloševog sina Damjana. Kaznu nije odslužio jer je pobjegao. Niko nije znao gdje je, s kim i šta radi sve dok mu sin Adi nije ušao u trag 2007. pomoću internet-stranice White Pages i prijavio ga sarajevskom MUP-u.- Kad sam ga našao, prvo sam htio da popričam sa svojom bakom, a njegovom majkom i majkom Nadire Čengić, njegove sadašnje žene. Nakon što sam vidio da neće da razgovaraju sa mnom, pukao mi je film i prijavio sam ga, kaže Adi koji je te 1993. imao šest godina.

Oca se ne sjeća, ali zna kako mu je bilo kada je sa 15 godina saznao da je njegov otac ubica.- Moja mama Iris i ja se ovom prilikom želimo izviniti Miloševoj porodici, sa suzama u očima Adi govori o tom nesrćtnom 13. septembru i o onome šta je saznao tragajući za ocem. Smatra da je Damir ispao naivan jer je do svaðe i tuče između njega i Miloša došlo zbog smeća ispred šupe sestre Nadire Čengić s kojom danas živi u SAD-u.- Nikada se nije rastao od moje majke, a sa Nadirom je izgleda bio u vezi 1992. dok smo mi bili u izbjeglištvu na Hvaru. Majka i ja smo se u decembru 1992. vratili u Sarajevo jer smo htjeli da budemo s njim. Nakon izlaska iz zatvora iz kojeg je pušten neposredno nakon ubistva zbog ratnog stanja, rekao nam je da ide na Hvar i da će se vratiti po nas. Međutim, 1995. mama je od suda dobila papir o razvodu. Nakon njene žalbe, Vrhovni sud je presudu poništio, tako da su oni zvanično još u braku. Saznali smo i to da mu je Nadira Čengić bila advokat u procesu razvoda s mojom majkom, priča nam Adi.A prije nego što je saznao sve to, Adi je prije dvije godine slučajno na internetu našao i ime i prezime oca te adresu.

Nepravda                           – Pored je pisalo Nadira Čengić – Gradaščević. Uplatio sam 75 dolara da mi na stranici White Pages izlistaju podatke. Ona se, znači, s poništenim papirom o razvodu vjenčala s mojim ocem u Americi. Tada sam saznao da otac ima tri državljanstva – BiH, hrvatsko i američko, kaže naš sagovornik i dodaje da ga u traganju nije omelo ni to što je ove godine dobio bokserom u stomak od nepoznate osobe koja mu je tada rekla da stane s onim što radi, odnosno da više ne istražuje.Adi je ubrzo došao do podatka da mu se otac nalazi u Sjevernoj Karolini.- Nekoliko mjeseci nakon što sam ga prijavio, raspisana je međunarodna potjernica, a našao sam ga u gradovima Kernesil i Grins Boro. Mnogo toga mi ne ide u glavu… Mislim da je očigledno da ga je neko štitio zbog Nadire s kojom danas ima dvoje djece. Mamu i mene nepravda boli već godinama. Ne mogu vjerovati da nas je  mogao napustiti usred rata. Ovo sam vam ispričao da bih skinuo teret sa sebe, kaže Adi, inače uspješan student na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.Na kraju tek dodaje kako bi volio da njegov otac odsluži zatvorsku kaznu, iako mu to, ističe, ne može nadoknaditi ono što su njegova majka i on prošli (Kliker.info-Osloboðenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku